"השפה ההיא" – נעורי הנצח של סיפורי סבתא או: מה מוצאים הפסיכולוגים הקליניים במעשיות עממיות כמו כיפה אדומה?
מה יכולה להיות הסיבה לכך שילדה חמודה נשלחת לטפל בסבתהּ הטובה בדרך מוכרת ולא-מסוכנת (לדעת אִמהּ), ומוצאת את עצמה מול זאב, במצב של סכנה קיומית, אך שומעת בקולו לקטוף פרחים? מדוע "כיפה אדומה" אינה מזהה את המשמעות המאיימת של הזאב ואת משמעות הדלת הפתוחה בבית הסבתא? מדוע גם כאשר היא מתחילה לחשוד שמשהו לא בסדר עם הסבתא היא משתהה עד שהיא נבלעת? איך ניתן להבין את הקושי של כיפה אדומה להבחין מה מתרחש סביבה?
הספר "השפה ההיא – מעשיות עם והשפה החווייתית של הנפש" [רסטלינג] מציע פרשנות חדשה למעשיות עם ידועות ומסביר את התפוצה הנרחבת וארוכת השנים שלהן. לטענת הפסיכולוגים ד"ר יגאל יואב וד"ר רווית ראופמן, מעשיות העם מהדהדות לרבדים נפשיים עמוקים ביותר שמשותפים לאנושות כולה. גם אם איננו מודעים למשמעותם העמוקה, משהו בתוכנו מרגיש שהן עוסקות בנושאים הנוגעים לנו. מאז ימיו של פרויד נתפסו המעשיות כמקור רב-ערך ללימוד הנפש האנושית, ונעשו ניסיונות רבים לפרשן מנקודת מבט פסיכואנליטית. הספר, שיצא לאור בימים אלה, מבקש לאתגר את המודלים האנליטיים הקיימים, בהיותו מקשיב אחרת לחומר שעולה מן המעשיות. דרך חומר זה אפשר ללמוד על התפתחות דפוסי התמודדות נפשית ועל היווצרות קשיים נפשיים בראשית החיים.
קושי מרכזי בטיפול הנפשי מתמקד בנגיעה – באמצעות מילים – ברבדים נפשיים שמקורם בזמנים רחוקים, בילדות המוקדמת ולפני רכישת השפה. באמצעות המעשיות ניתן למצוא ערוצים שדרכם ניתן ללמוד על מה שהתרחש בתקופת החיים הראשונה, ולהבין כיצד נרשמו אז התנסויות שנחוו כקושי. הפרשנות החדשה המוצעת בספר מאפשרת ללמוד על אופי ההתנסויות אשר עמן נאלצה הנפש התינוקית להתמודד. היא מראה איך דפוסי התמודדות שנתקבעו בשנים הראשונות, באים לידי ביטוי בחיים הבוגרים.
מה יש במעשיות אלה שהופך אותן להיות על-זמניות? ד"ר יגאל יואב וד"ר רווית ראופמן מאמינים שהמעשיות מדברות ב"שפה ההיא" – השפה החווייתית של הנפש. לצד ניתוח עשר מעשיות פופולריות וידועות לכול, מוצגות דוגמאות מהקליניקה הקשורות לאופי ההתנסות שהמעשייה מבטאת. למעלה ממאתיים שנה אחרי פרסום קובץ המעשיות שאספו האחים גרים, מבקש הספר להראות כיצד מהדהדות מעשיות אלה לרבדים נפשיים עמוקים ומשותפים לתרבויות רבות, ולכן הצליחו לשמור על חיוניותן במשך זמן רב. להמשך ופירוט נוסף לגישת הפסיכולוגים לחצו כאן הספר מיועד לאנשי מקצוע, מחנכים ומורים ולכל מי שרוצה לדעת יותר על חיי הנפש של עצמו ושל ילדיו.
——————
ד"ר יואב יגאל הוא פסיכולוג קליני מומחה ומדריך. חוקר טווח רחב של נושאים על פי תפיסת מחקר ייחודית שפיתח – "המתודה של הסובייקטיבי". ד"ר רוית ראופמן היא פסיכולוגית קלינית ומרצה בכירה באוניברסיטת חיפה, בחוג לספרות עברית והשוואתית.