פינת ספר – הסרט "חולייטה" – הוא לא הסיפור שחשבתם
הסרט חולייטה מבוסס על טרילוגיית הסיפורים הקצרים של אליס מונרו. [לטריילר הסרט לחצו כאן]
אליס מונרו נולדה ב-1931 בעירה נידחת באונטריו, קנדה. אביה שיווק פרוות שועלים, ואמה הייתה מורה. בגיל 18 קיבלה אליס מלגה לשנתיים באוניברסיטה ועזבה את הבית. בגיל 20 התחתנה, וילדה 3 בנות. ב-2013 קיבלה את פרס נובל לספרות.
אליס מונרו הצהירה על היותה פמיניסטית, אך התבדחה שהסיפור הקצר תפור עליה – כי אפשר לכתוב אותו בזמן שבין הכנסת הכביסה למכונה להעברתה אל מכונת הייבוש…
בדומה לצ'כוב היא אמנית הסיפור הקצר, וכל אחד מן הסיפורים שלה מכיל די חיים לרומן שלם. ב"ניו יורק טיימס" נכתב שהסיפורים בקובץ בריחה [שבתוכו הסיפור "שתיקה"] הם על נשים שבעצם הניסיונות שלהן לשרוד כאדם שלם ועצמאי מביאות על עצמן אובדנים וגורמות נזקים לאחרים.
הסיפור "שתיקה" הוא השלישי מבין טרילוגיית הסיפורים הקצרים המתארים את חיי ג'ולייטה [חולייטה], שהיא צעירה קנדית בעלת תואר ראשון ושני ביוונית ובלטינית. היא עסקה בהוראה, ולאחר מכן כיהנה בתפקיד בכיר בטלוויזיה. חייה מתנהלים על מי מנוחות עד שבעלה הדייג, אריק, טובע בסערה. שבע שנים אח"כ בתה, פנלופה, מנתקת את הקשרים אתה.
הסיפור "שתיקה" כתוב בטון מהורהר ופילוסופי, למרות היותו מתאר חוליות טראומטיות. הקורא מרגיש בסיפור שהוא צועד על קרקע בטוחה, אך למעשה המספרת שומטת את הקרקע מתחת לרגליו. אחת הדוגמאות היא השיחה שמנהלת ג'ולייטה עם אם אחרת כשהן ניצבות לפני בניין המרכז הרוחני, שאליו נסעה פנלופה ללמוד לפני חצי שנה. בשיחה זו ג'ולייטה מתארת את פנלופה כמי "שיש בה חמלה וחן, היא נבונה כמו מישהי שמסתובבת כבר 80 שנה על האדמה", אך מחמאות אלה מתנפצות על קרקע המציאות: מיד לאחר השיחה מודיעה המדריכה מהמרכז שפנלופה עזבה ליעד בלתי ידוע, ולא השאירה כתובת.
ג'ולייטה ממתינה לשווא, שנים רבות, לאות חיים מבתה. לפעמים היא מקבלת ממנה כרטיסי ברכה, ללא כתובת. פגישה מקרית עם חברתה של פנלופה מגלה לג'ולייטה שבתה הפכה לבורגנית, ומגדלת 5 ילדים. לאורך השנים ג'ולייטה מחליפה דירות, עבודות, גברים – אך אין לה מנוחה.
השוואה עם הסרט "חולייטה"
פדרו אלמודובר התבסס אמנם על הטרילוגיה של אליס מונרו, אך הפך את הקערה על פיה – התסריט שלו תוסס, יצרי ודרמטי. הדמויות שלו מונעות על ידי רגש חזק של אשמה. חולייטה מתייסרת על הריב האחרון עם בעלה, שבעקבותיו יצא לים הסוער וטבע. אביה של חולייטה חש אשמה על שהזינח את אשתו החולה לטובת עובדת זרה. לבסוף ממציא אלמודובר את ההפי-אנד שבו טובע נכדה של חולייטה, בתה נתקפת רגשות אשם ומחדשת את הקשר עם אמה חולייטה.
—–
מיה פינצ'וק הייתה שנים רבות מרצה לספרות ולכתיבה אקדמית באוניברסיטת חיפה