"ערבסק עכשווי" – תערוכה חדשה במוזאון האסלאם
"ערבסק עכשווי" במוזיאון לאמנות האסלאם 18.1.2018 – 7.4.2018 אוצרת תמר גיספא-גרינברג
"ערבסק" הוא אמנות עיטור חזרתי מוסלמי, עיטור ליניארי שחוזר על עצמו, המרכזי והשכיח ביותר בתרבות האיסלאם. הערבסק – שהופיע באמנות האסלאם במאה ה-10 – הפך לעיטור מרכזי בארכיטקטורה, בטקסטיל, באיורי ספרים (בקוראן), בכלי מתכת וחרס ועוד. כיום מזהים שלושה טיפוסים של ערבסק: צמחי, גאומטרי וקליגרפי, שבאים לידי ביטוי בדפוס או כדגם ליניארי חזרתי שמתפשט עד אינסוף. הדגם ממלא שטחים נרחבים ומתאפיין בהרמוניות ובאיזון מושלמים, בדחיסות, בחזרתיות ובצבעוניות עזה. אין לו התחלה, אמצע וסוף, ואין בו ימין-שמאל, למעלה-למטה, מרכז ושוליים או כל היררכיה.
אמנות העיטור המוסלמי, הערבסק, נחשבת לבעלת תפקיד רוחני מרכזי בתרבות האסלאם שנועדה לשרת את הפולחן הדתי. לפי האיסלאם, הערבסק מבטא את המבנה המופלא והמורכב של העולם ואת שלמותו ההרמונית.
התערוכה "ערבסק עכשווי" מציגה פרשנות עכשווית של אמנים מקומיים פלסטינים וישראלים אשר משלבים מוטיבים שונים שקשורים לערבּסק בעבודותיהם תוך יציקת תכנים ביוגרפיים, פוליטיים ומגדריים.
רוב העבודות נוצרו במיוחד לתערוכה, והן מייצגות שתי גישות שונות לערבסק. בעוד רוב האמנים הישראלים מתייחסים אל הצורה והאסטטיקה של הערבסק ומציעים לו חלופה והקבלות פנים-תרבותיות ובין-תרבותיות, האמנים הפלסטינים לעומתם, מזהים את הערבסק עם תרבות האיסלאם השמרנית, ורואים בו סמן של הסמכות הפטריארכלית תוך שהם רותמים אותו בחופשיות למטרות מחאה חברתית, מגדרית ופוליטית או לתיאור עוולות.
משתתפים: איה בן רון, אניסה אשקר, דור זליכה לוי, דנה לוי, יואב רבן, מחמוד קייס, רובא סלמה, רימה ארסלנוב.