סבתוש, מה זה מטומי? זה קשור לסלונה?
סבתא, שואל נכדי, מה זה מטומי? רואים את זה? שרים את זה? אוכלים את זה? זה מתוק זה מלוח, לועסים או שותים? זה ויטמינים? זה ריקוד, מוסיקה? אולי זה ספורט אתגרי?
נכון, מטומי זה הכול וזה לא כלום – אנחנו מוקפים במטומי בכל רגע ורגע שאנחנו גולשים באינטרנט, עד שהגיעה "טאבולה" שזה באמת מאכל מזרחי עם המון פטרוזיליה בריאה…
אז ככה:
מטומי היא שיטת שיווק דיגיטלי באינטרנט שנקרא "פרסום דיגיטלי מבוסס תוצאות". היא פועלת על ידי רשת שותפים שמתווכת בין מפרסמים למשווקים – שיטה שניצחה את כל קודמותיה. אנחנו, הקוראים והמשתמשים, רואים פרסומת גרפית "באנר" – תמונה, אנימציה, קול, וידאו של מוצר מסוים, וגם יכולים ללחוץ על הבאנר הזה ולרכוש את המוצר המוצע, ואז זה נקרא "פרסום דיגיטלי מבוסס תוצאות". גופים מסחריים רבים בארץ ובעולם משלמים עבור כל לקוח שסוגר עסקה כזאת באינטרנט. המציאו את השיטה עופר דרוקר ועדי אורזל.
אילן שילוח [שמתפרסם בחדשות בימים אלה בגלל קריסתה של מטומי] הוא יו"ר (לשעבר) ובעל מניות גדול ב- Matomy Media Group ומנכ"ל מקאן אריקסון ישראל-ת"א. הוא גם מבעלי אתר הבלוגים "סלונה" שעמוס בבאנרים כמובן בכל נושא שהוא. אילן שילוח נשוי לשירה מרגלית, אשר החלה לרכוש בסוף שנת 2011 כ-30% ויותר מאתר הנשים סלונה, אתר אינטרנטי עם אוריינטציה נשית, על פי שווי אתר של כ-10 מיליון שקל, וכיום היא יו"ר אתר סלונה ומחזיקה 60% ממניות החברה.
ואולם, כבר בסוף 2015 החליטו מובילי אתר הנשים סלונה ובראשו אימי עירון ושירה מרגלית כי מטומי ושיטת פרסום הבאנרים לא מספיקה להם. הן הודיעו כי האתר יטמיע את מערכת גילוי התוכן של טאבולה שבעליו הוא אדם סינגולדה [כן, הבן של...]. כלומר, כבר הרבה זמן לפני ששמענו על נפילת מטומי, גם סלונה הבינו שבאנרים הם לא חזות הכול. והקוראים, שסביבם קופצים המון באנרים, מרגישים מותקפים, מבוזרים, שדעתם מוסחת, ושהריכוז יורד ככל שהגיל עולה. טאבולה אכן עושה חיל – סלונה כביכול מעניקה ללקוחותיה אפשרות לדבר עם הגולשים בצורה מעמיקה ומערבת. והפרסום עכשיו נקרא "תוכן מעורר השראה". בקלות אפשר להתבלבל בין פרסום תוכן על תה-ירוק-להזמנה-עכשיו, לבין כתבה אישית, שבאה מתוך רחשי לב הכותבת או המשוררת-האמנית-הזמרת, שהייתה מוכנה לחלוק את רגשותיה ומחשבותיה עם קהל הקוראות ואולי גם עם כמה קוראים.
את האמת אומרים שניים: לירון אברהם, משנה למנכ"לית אתר סלונה, אמר בסוף 2015 שלמעלה מ- 70% מההכנסות של סלונה מגיעות מתוכן [פרסומי!]. מנהל פעילות טאבולה בישראל, אלירן בן יהודה, אמר כי טאבולה ישראל ממשיכה לצמוח במיוחד עם שותפים ומותגים כמו סלונה שמאפשרת לטאבולה לבנות פלטפורמה רלוונטית אשר תעניק ערך רב למפרסמים, וכי הוא מוצא בשיתוף פעולה עם טאבולה פוטנציאל אדיר להפצת התוכן לקהל היעד הנשי הרלוונטי ובכלל, במפה הדיגיטלית שבה התוכן היה ונשאר בקדמת הבמה.
¬וואו, איזה תוכן היינו כותבים ויוצרים וקוראים ומשתפים כפלטפורמה לפרסום איכותי ללא ההשראה ממטומי או טאבולה? מה בכלל היינו מרגישים, חושבים וחולמים ללא ההשראה הרוחנית של כתבות התוכן המקודם על ידי המפרסמים של טאבולה….
אז "אני רק שאלה" לכל המוסדיים והמשקיעים במנייה הקורסת מטומי - לא בדקתם את המוצר ואת הרלוונטיות שלו לימינו אלה? סתם שקעתם באופוריה על עלייתם המטאורית של אדוני הפרסום?