ענני פרפרים של "נמפית החורשף" עוברים את ישראל – הנודד האולטימטיבי
"נמפית החורשף" הוא פרפר שחי ומצוי בכל הארץ כמעט כל השנה. ייחודו ביכולת ההסתגלות המצוינת שלו. כלומר, הוא יכול לשתות צוף ממאות סוגי צמחים והנקבות יכולות לבחור בין מאות סוגי צמחים להטלה ולמאכל הזחלים. משמעות הדבר שפרפר "נמפית החורשף", שאורך חייו הוא כחודש, יכול לנדוד למרחקים ארוכים בדרכים רבות ולשרוד את כל הדרך לשם וחזרה [כולל גלגולי החיים שלו]. זאת לעומת פרפרים אחרים שקשורים לצמחים פונדקאים מסויימים, דבר שמגביל את תחומי תפוצתם.
נדידת "נמפית החורשף" צפונה מתרחשת כל שנה החל מפברואר ובדרך כלל בממדים קטנים, אבל בימים אלו אנו עדים לאירוע נדיר למדי ויוצא דופן של מאות מיליוני פרפרי "נמפית החורשף" אשר חולפים במהירות על פני כל שטח ארצנו תוך כדי עצירה ל"תדלוק" מפרחי האביב שבדרך. אז מה קרה פתאום השנה? באזור המפרץ הפרסי ירדו השנה גשמים רבים במיוחד והמדבר שם נעשה ירוק, מה שגרם להטלה רבה של פרפרים. נקבת הפרפר מטילה כ-500 ביצים בפעם אחת ומחזור החיים נמשך כשלושה שבועות שאחריו נקבל עוד גל של הטלות ובתוך זמן קצר מיליוני פרפרים הזקוקים לצוף ולצמחים להטלה. אלא שהמדבר כבר יבש ונוצר מחסור, במיוחד עם בוא עונת המונסונים, והפרפרים, שאינם אניני צמחים, נאלצים לעוף צפונה לעבר אירופה הירוקה. כך נוצרה נדידה אדירה לאורך אלפי ק"מ דרך ישראל צפונה לכיוון טורקיה, ודרך הים באזור הכרמל לקפריסין ולכיוון אירופה.
הנדידה הזאת דרך הארץ נמשכת בערך כשבוע שבו עוברים בישראל כמיליארד פרפרים. דיווחים על זרימת הפרפרים שנאספים מחובבים וממתנדבים מנטרי-הפרפרים מגיעים למרכז המידע של התכנית הלאומית לניטור פרפרים מכל עבר. גם ממטיילים שמדווחים מכל רחבי הארץ, אחרי שנתקלו בלהקות פרפרים שהסתבכו במגבי המכוניות או פלשו אל תוך הרדיאטורים ולמכוניות פנימה.
הפרפרים עפים ובאים גלים-גלים בגובה נמוך יחסית. הם "מתדלקים" את עצמם בצוף מכל פרח אפשרי. "נמפית החורשף" הוא מן הנודדים המובהקים בעולם ואין כמעט מדינה בעולם שהפרפר הזה לא מגיע אליה ו"מסתדר" עם הצע פרחי הצוף שבה. הודות להסתגלותם הקלה הפרפרים חוצים את הים התיכון, וגלגולי החיים שלהם מתרחשים בדרך, לעתים כשנחים על ספינות או על איים קטנים. המיוחד השנה הוא הכמויות האדירות של הפרפרים האלה, ולכן הם בולטים ונראים לכל אדם. "נמפית החורשף" הוא פרפר יפה בצבעי חום-כתום- לבן, גדול יחסית, מוטת כנפיו כ- 5 ס"מ, וניתן לראותו בכל הארץ. באתרים שופעי פרחים כמו הגלבוע קל לראותם נוחתים בעשרות על פרחי הצוף. צאו לטבע ותיהנו!
——————–
ישראל פאר הוא חבר אגודת חובבי הפרפרים, מנהל התוכנית הלאומית לניטור פרפרים של האגודה, הקים ומנהל את מאגר תצפיות הפרפרים בישראל, שותף לפרויקטים של האיחוד האירופי כמומחה לניהול מידע במגוון הביולוגי.