איך נדבקים בנגיף הקורונה? יש קשר לעטלפים – הרצאת ד"ר אלה סקלן
איך נדבקים בנגיף הקורונה ואיך לא נידבק?
מסבירה ד"ר אלה סקלן מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר
נדבקים בנגיף הקורונה על ידי טיפות נוזל. אם מישהו נגוע בקורונה משתעל, יורק, מתעטש, ואנחנו שואפים או נוגעים בנוזל הזה – אנחנו עלולים להידבק. 81% יקבלו סימפטומים חלשים או לא יפתחו תסמינים כלל. היתר יקבלו סימפטומים חזקים.
הגורם המוביל להתפשטות המגיפה היום הוא לא בהכרח מגע פיסי ישיר עם בעלי חיים, אלא דווקא כמות הטיסות העצומה ברחבי העולם. האנשים שבימינו נעים בקלות ברחבי העולם, וכך יכולים להדביק רבים אחרים.
ילדים? גם ילדים יכולים להידבק. אמנם יש אחוזי הדבקה נמוכים מאוד בילדים, אבל הם קיימים.
מסכות? דווקא המסכות פחות יעילות ממה שהיינו מקווים. "מסכות המנתחים" מיועדות כדי לא להדביק אחרים, אבל הן לא יעזרו לנו להימנע מלהידבק בעצמנו אם אנחנו בריאים. מסכות אחרות חוסמות 95% מהחלקיקים, שהם גדולים יותר מהנגיף, וגם דרכי חבישה והסרה לא נכונות מורידות מאוד את האפקטיביות של המיגון.
כדאי להקפיד!
• לרחוץ ידיים
• להימנע מנגיעה בעיניים, באף ובפה
• לנקות בתדירות גבוהה חפצים שאנשים רבים נוגעים בהם
• לא לנסוע לאזורים נגועים בווירוס
• בידוד החולים – לא להתקרב למי שנדבק או שיש חשד שנדבק
עוד כמה מילים לסקרנים –
חוקרי המחלות מחפשים את מקורות הנגיפים בחיות, ואכן יש קשר בין עטלפים לווירוסים. במגפת הסארס SARS 2002-2004 אחד הנגיפים שלה נמצא בעטלפים, למרות שהעטלפים בעצמם לא היו חולים באותה מחלה נגיפית.כלומר, העטלפים הם נשאים אבל המחלה לא עוברת ישירות מן העטלף לבני האדם. לרוב קיימת חיה נוספת שמתווכת את המחלה מן העטלף לבני האדם. במקרה של הסארס, "המתווכת" הייתה "חתול-זבל" Civet.
נגיף שני בעולם MERS מ-2012 פרץ בארצות ערב, והחיה המתווכת הייתה גמל. המגפה הנוכחית COVID-19 אחד הנגיפים הקרובים שלה נמצא בעטלפים, ולגבי החיה "המתווכת" עדיין לא ברור לחלוטין. אולי היא "פנגולין". על ד"ר אלה סקלן לחצו כאן