"צמריר הקדד" פרפר נדיר בסכנת הכחדה – סקר פברואר לניטור פרפרים
"צמריר הקדד" הוא פרפר נדיר שנמצא בסכנת הכחדה, ולכן זוכה להגנה מיוחדת על-ידי סקר שנערך בימים אלה. "צמריר הקדד" (קודם נקרא "כחליל הקדד") הוא פרפר קטן ממשפחת הכחליליים מרשים ביופיו, ואחד מ-14 מיני הפרפרים שהוכרזו מוגנים בחוק. המין נמצא בסכנת הכחדה בגלל הפגיעה המתמשכת בבית גידולו, שהם שיחי קדד גדולי פרי הגדלים בשטחים עשבוניים פתוחים. בלעדֵי "שיחי הקדד גדולי הפרי"¹אין לפרפר קיום!
"צמריר הקדד" מופיע רק פעם בשנה בין החודשים פברואר-מרץ על שיחי הקדד. הוא מתקיים אך ורק באתרים שבהם צומחים "שיחי קדד גדול פרי" שהוא הצמח
הפונדקאי של המין, ועליו הפרפר מטיל את הביצים. הזחלים, אשר בוקעים תוך שבוע, אוכלים תחילה את ניצני הפרחים ואחר-כך יורדים וחודרים לתוך הפירות הבשרניים והגדולים וניזונים בעיקר מהזרעים. לזחלים צבע לבן עם נקודות צהובות והם מכוסים בשערות שחורות קצרות. בתום שבועיים יוצא הזחל מן הפרי ומתגלם באדמה ליד הצמח, ונכנס לתרדמה של כעשרה חודשים עד לתחילת האביב הבא. לקראת תחילת האביב יבקע הפרפר מהגולם ויתחיל מחזור חיים חדש. הפרפרים מעופפים בזריזות בין צמחי הקדד במספרים מאוד קטנים ובדרך כלל נוחתים על הקדד או לידו ושוהים עליו ארוכות בהמתנה לבן/בת הזוג. צבעו הכתום של הפרפר בולט למדי על רקע עלי הקדד הירוקים וגם במעופו.
ואולם, מבחן השרידות של הפרפר הוא לא מספר הפרחים שראינו, אלא מספר פירות שיח הקדד שאליהם חדר הזחל (ראו חורי כניסה לתוך הפרי בתמונה). במספר אזורים עשירים בשיחי קדד הסוקרים בדקו ותיעדו² כל קבוצת שיחי קדד במטרה לזהות חדירה של זחלים אל הפירות. מצאנו מיעוט פירות יוצא דופן ושמנו לב לכך שאין ביקורי דבורים בפרחי הקדד, על אף שפע הפרחים שנדגם שם. באותם מקומות לא נצפה שום פרט מפרפרי צמריר הקדד!
ברור לנו שהדלילות במספר הפירות נובעת מהמחסור בביקורי דבורים מאביקות, אשר בלעדיהן לא מתפתחים פירות, ולכן השאלות:
1. למה לא נצפו ביקורי הדבורים? ככל הנראה עקב מרעה אינטנסיבי של פרות אשר גלליהן משנות את הקרקע ומרעילות את צמחי הקדד.
2. איך יודעים הפרפרים שלא להגיע למקומות בהם לא יהיו פירות זמינים לזחליהם ? אנחנו משערים כי לנקבות הפרפר יש דרך מיוחדת לברור ולבחון את איכות הצמח המיועד להטלה כדי להבטיח מזון בריא לזחלים. הן עושות זאת על ידי גירוד זריז של קליפת העלה והרחתו.
האם ידעתם? נקבות פרפר "צמריר הקדד" מגרדות בזריזות
את קליפת העלה של שיח הקדד ומריחות אותו. כך הן בוחרות
צמח המיועד להטלה ומבטיחות לזחלים הבוקעים מזון בריא.
כלומר - ההנחה היא שגם הדבורים וגם הפרפרים מזהים את האיכות הירודה של צמחי הקדד באזורים בהם קיימת רעיית יתר או ריסוסים, ונמנעים מביקורים בהם. והתוצאה: פחות דבורים = פחות פירות = פחות פרפרים.
לכן מדי שנה, בימים אלה ממש, עוקבים עשרות מתנדבים מכל הארץ אחר הופעת הפרפרים בעשרות האתרים שבהם צומחים שיחי הקדד, כדי לבחון את התפוצה של שיחי הקדד ומתוך כך ללמוד על מצב אוכלוסיות הפרפרים "צמריר הקדד". הסקר נמצא בעיצומו, ופריסת המתנדבים בכל הארץ מאפשרת לנו לקבל תמונה רחבה ומלאה, וגם לזהות את גורמי הפגיעה בפרפרים ולהקטינם. ישראל פאר מנהל את מערכות המידע של התכנית הלאומית לניטור פרפרים.
—————–
¹צמח הקדד - החשוב כל כך לקיומו של "צמריר הקדד" – הוא צמח עשבוני רב שנתי שגובהו כ-50 ס"מ. הוא שייך למשפחת הפרפרניים, שזהו סוג של קטנית גדולה, הוא צומח בשטחי בָּתָה (שטחים פתוחים בעלי נוף עשבוני) ברוב האזורים הים תיכוניים. עלי הצמח מנוצים (מורכבים מעלעלים), זקופים ומסודרים סביב הגבעול. הפרחים צהובים וצמודים לגבעול במרכז הצמח, והם נפתחים בשלבים לאורך עמוד התפרחת. כל חלקי הצמח שעירים.
עיקר האזורים בהם אותר הצמח ונצפו פרפרים בסביבתו רמות מנשה, גבעת המורה, אזור תחנת הכוח חגית, בית אורן ואזור ירושלים.
²בסקרי צמריר הקדד אנו סופרים "דווקא" את מספר צמחי הקדד בכל אתר ואת מיקומם, ואם זכינו לצפות שם בפרפרים רושמים את מספרם.
כל סקרי הפרפרים הנדירים נעשים בעזרת אפליקציה ייעודית (שפותחה בידי ישראל פאר) אשר מתעדת את תוואי מסלול ההליכה של כל סוקר בכל אתר ואת מספר הצמחים, הפרפרים והזחלים שנצפו. התיעוד המדויק מאפשר ניתוח על ידי מדעני תכנית הניטור ודו"ח מדעי מפורט מופק עם מסקנות והמלצות לפעולות הגנה על המין.
גם אם לא צפינו בפרפר אזי מבחן השרידות של הפרפר הוא במספר פירות הקדד שאליהם חדר הזחל (ראה חורי כניסה בתמונה) וכמובן שללא פרחים ודבורים מאביקות לא יזכו הזחלים לפירות הנחוצים לקיומם.
לכן יש חשיבות רבת ערך למידע ונתונים על מצב שיחי הקדד, דרגת פריחתם, כמות פירות מחוררים ואם נצפו ביקורי דבורים מאביקות, נתונים אשר יהיו כלי עזר להבנת מצב הפרפר. בתקופת כל סקר אנו זוכים להשתתפות נלהבת ושיח פעיל ושופע שיתופים של תמונות וחוויות במדיה החל מפייסבוק, ווטסאפ, טלפונים ומיילים. המסירות של קהילות חובבי טבע ופרפרים וצלמי טבע לצאת, למצוא את הפרפר המקסים ולהשתתף בסקרים להגנתו הם ביטוי נהדר למדע אזרחי קהילתי במיטבו.
פריחת שיח הקדד סקרי פרפרים נדירים נעשים כל שנה בהשתתפות מאות המתנדבים של פרויקט מדע-אזרחי קהילתי הגדול בארץ "תכנית לאומית לניטור פרפרים" שהקימה ומנהלת "אגודת חובבי הפרפרים" מאז 2009.