שלום, שלום, בלון אדום! להפליג עם הדמיון ונטיית הלב
'שלום שלום בלון אדום' היא תערוכת איורים במלאת 40 שנה לספר 'מעשה בחמישה בלונים'. אוצרת: נועה יואלי [התערוכה הסתיימה].
הספר 'מעשה בחמישה בלונים' שכתבה מרים רות ואיירה אורה אייל, חוגג 40 שנה לצאתו. הספר הקלסי לגיל הרך זכה בפרסים רבים, בהם פרס 'אות החיוך' של יוניצף, ונחשב לספר האהוב ביותר על ילדי ישראל.
הספר מסתיים במילים:
"עמדו הילדים, נפנפו בידיים –
וקראו בקול אל השמים:
שלום! שלום! בלון אדום!"
לאחרונה יזמה מכללת אורנים, בשיתוף אתר הפנקס לספרות ילדים וספריית הפועלים, קריאה למאיירים בכל רחבי המדינה לאייר איור חדש, הממשיך את סופו המקורי של הספר 'חמישה בלונים' ומסכם את מסעו של הבלון האדום שעף למעלה, למעלה, אל השמים… למאיירים הותר להתייחס ל-40 השנים שחלפו מאז פורסם הספר ולדמויות הילדים ולהעניק לו פרשנות חדשה.
עשרות מאיירים נענו לאתגר וצוות מיוחד בחר בעבודות שיוצגו החל מ-12.11.2014. בקשתנו אפשרה למאיירים להתנתק מהכבלים המאפיינים בדרך כלל את האיור לספרי ילדים. כאן לא היה צורך לחשוב על קהל היעד, על ההתאמה לגיל ואף לא להתחשב בשיקולים פדגוגיים או מסחריים, אלא להפליג עם הדמיון ונטיית הלב. התוצאות היו מרתקות והאירו היבטים שונים בספר המקורי. אחדים מהמאיירים בחרו להפריח את הבלון למחוזות של פנטזיה ומשחק, אחרים הדגישו ערכים צורניים המתכתבים עם הצבעים והצורות שבאיוריה של אורה איל. בחלק מהאיורים ניתן למצוא הד לתכנים של אובדן, פרידה והשלמה העולים מן הסיפור. ייצוג ההוויה הישראלית לא נפקד אף הוא, למשל, באיורה של עירית אביר נתקע הבלון האדום בין אנטנות ודודי שמש.
מעניינת במיוחד הפרשנות של דינצמן לאיור ששלחה, רואים בו ארבעה מבוגרים בבית קברות. "עבורי, הספר, ברובד עמוק שלו, מדבר על חיים ומוות. מהלך חייו הטבעי של בלון הוא להיווצר, להתמלא אוויר, לגדול, ולבסוף להתפוצץ. הבלון האדום לא השלים מהלך חיים מלא, הוא קפא בזמן. נותר צעיר לנצח. האיור הוא המשך של כפולת הדפים האחרונה בספר. הילדים עומדים בשורה, באותו סדר כמו בספר, רק שאצלי ילד אחד חסר. ארבעת הילדים, מבוגרים ב-40 שנה, עומדים ליד קבר בבית עלמין צבאי. טמונים בו חללים שנותרו צעירים לנצח, קפאו בזמן, כמו הבלון האדום. האיור מתאר את האסוציאציה הראשונה שעלתה בראשי מיד כשחשבתי על השאלה 'היכן חמשת הילדים כעבור 40 שנה?' במדינה שלנו מרחף איום מעל ראשיהם של בנים, לפגישות מחזור לרגל 40 שנה לא כולם מגיעים. חללי צה"ל, צעירים ברובם, מותירים אחריהם חפצים, מזכרות. צעצועי הילדות שלהם ממשיכים לחיות זמן רב אחרי מותם. כך גם הבלון האדום. עודו שט בשמים".
מה הקשר של מרים רות למכללת אורנים?
בחודש נובמבר 2005 הלכה לעולמה סופרת הילדים מרים רות. לו הייתה בחיים הייתה רות חוגגת השנה את יום הולדתה ה-104. לצד ספרי הילדים שכתבה, רובם הפכו קלאסיקות, כמו תירס חם, מעשה בחמישה בלונים (שנבחר לספר האהוב ביותר על ילדי ישראל), הבית של יעל, שון לא רוצה לישון ועוד, נחשבת רות לאחת מבכירי החוקרים של ספרות הילדים, והיא פרסמה עשרות מחקרים וספרי הדרכה בחינוך. בשנת 2001 העבירה רות את אוסף ספרי הילדים הנדיר שלה למכללת אורנים. האוסף כולל למעלה מ-3000 ספרי ילדים מכל רחבי העולם, ביניהם ספרים קלאסיים בעיבודים שונים, ספרים מאוירים, ספרים עבריים ולועזיים מתחילת המאה וספרי מחקר בנושא ספרות ילדים מכל העולם. זהו אוסף מיוחד מאוד, המוצג דרך קבע בספרית אורנים, פתוח ונגיש לקהל. הרומן של רות עם מכללת אורנים החל לפני שנים רבות. רות, עלתה לארץ מסלובקיה בגיל 21 והייתה בין מקימי קבוץ שער הגולן. היא הייתה מראשוני המורים באורנים וייסדה את המרכז לספרות ילדים במכללה. רבים מן המרצים במכללה היו תלמידיה.
————————-
צילומים – ללא עלות – באדיבות מרכז מעיין במכללת אורנים
לפרטים נוספים – נועה יואלי, אוצרת – 052-3493874