שלג על עירי, כל הלילה נח – סכנות הקור בגיל הקשיש
משרד הבריאות אכן דואג לקשישים ופרסם את ההמלצות הבאות ללילות השלג הקרים.
משרד הבריאות אכן דואג לקשישים ופרסם את ההמלצות הבאות ללילות השלג הקרים.
בעונת החורף, ובפרט במזג אוויר סוער, החשיפה לקור עלולה לגרום לירידת חום הגוף מתחת לרמה התקינה (36.5 מעלות צלזיוס) ולהיפותרמיה -¬ מצב בו טפרטורת הגוף יורדת מתחת ל-35 מעלות C או פחות, מצב אשר גורם לפגיעה רב ¬מערכתית ולתמותה מוגברת.
בגיל המבוגר ובעיקר אצל קשישים סכנת החשיפה לקור ולהיפותרמיה גבוהה במיוחד, והסיכון לירידת חום הגוף קיים כבר בעת ירידה קלה של טמפרטורת הסביבה.
הסכנה מקור מוגברת בגיל הקשיש עקב שילוב של גורמים גופניים (פיזיולוגיים)והתנהגותיים:
קשישים חשים פחות את הקור בסביבתם, ויכולתם לאזן ולווסת את חום הגוף פוחתת.
שתייה מועטה מדי, מצב תזונתי ירוד, תחלואה כרונית וריבוי תרופות – עלולים לגרום לקשישים להיפגע יותר מהקור.
קשישים גם עלולים לשהות בחוסר תנועה בבית ובלבוש שאינו מתאים דיו לתנאי מזג אוויר קיצוניים, ולעתים יש נטייה לחסוך בהוצאות החימום מעבר לגבול הנכון.
חימום ואי-חשיפה לקור
רצוי לשמור על טמפרטורה קבועה בחדרי המגורים בין 24-20 מעלות צלזיוס, בעזרת מדחום (טרמומטר) לטמפרטורת החדר.
כדי שחימום הדירה יהיה יעיל, כדאי לאטום היטב את פתחי הבית (חלונות, דלתות). עם זאת יש לשמור על אוורור של חדרי המגורים – להימנע מאוויר יבש מדי שאינו נוח לנשימה אך גם להימנע מאוויר לח מדי שעלול לגרום לתחלואה.
יש לוודא כי התנורים בדירה בטוחים, אולי להסתייע בבני משפחה או באנשי מקצוע. אסור לגמרי להשתמש בתנורי נפט, אשר פולטים חד-תחמוצת הפחמן, כי הם עלולים לגרום לאובדן הכרה.
כדאי להקפיד על לבוש חם ונוח של כמה שכבות, על מנת למנוע איבוד חום, אך עם זאת לבוש שאינו מגביל את התנועה בבית. במיוחד בבקרים חשוב שהלבוש יהיה חם יחסית, כי הגוף עדיין לא פעיל דיו (מטבוליזם נמוך).
מסייעים לשמירה על חום הגוף בזמן השינה בלילה – שמיכה מתאימה, ביגוד חם, גרביים. סדיני פלנל נחשבים למחממים יותר וכדאי לחמם את החדר תוך שמירה על הבטיחות.
במזג אוויר קר וסוער כדאי להימנע מלצאת החוצה. במידה שחייבים לצאת, להוסיף למעיל כובע וכפפות.
הרגלי בריאות
שתיה ואוכל חמים מסייעים לשמור על חום הגוף. לכן גם בחורף יש לשתות כמות מספקת אף ללא תחושת צמא (8-10 כוסות שתייה ליום), אך להימנע משתיית אלכוהול ומשקאות עם קפאין.
על הארוחות להיות קלות יחסית, ולעתים קרובות ( 5-6 פעמים ביום), וכדאי להימנע מארוחות כבדות.
בעת השהייה בבית, כדאי להקפיד על פעילות ותנועה כדי להגדיל את זרימת הדם ואת חום הגוף.
מי שמטפלים בקשישי הקשישים צריכים לשים לב לירידה בחום הגוף (היפותרמיה). למשל, אם הבית קר והקשיש ירוד בפעילותו. בירידת חום הגוף העור קר, תיתכן הכחלה של קצות האצבעות והשפתיים, תיתכן ירידה בערנות, בלבול קל, דיבור לא ברור, אף ללא תלונות על קור של הקשיש עצמו.
לא ניתן לזהות את ירידת חום הגוף באמצעות מדידת חום במדחום הביתי (המדחום הרגיל מודד רק עליית חום). על כן אם המצב נמשך, במיוחד הבלבול, קיימת סכנה לפגיעה בתפקוד מערכות חיוניות – בפרט בנשימה ובפעילות הלב – יש לקרוא לעזרה רפואית או לפנות מיד לבית חולים. בינתיים – להעביר את הקשיש בעדינות למקום חם ויבש, להימנע מטלטול, לדאוג לבגדים יבשים, ולהשקותו במשקה חם.
רק בריאות!