המלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיוואסקולריות
מסמך עמדה משותף מסכם את הספרות המקצועית העדכנית על הקשר שבין תזונה למחלות קרדיוואסקולריות לגבי אנשים בריאים או לאנשים עם גורמי סיכון לתחלואה קרדיוואסקולרית. המסמך נכתב מטעם האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת התזונאים והדיאטנים בישראל, בחסות משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית בישראל.
תקציר
מאחר שהרגלי אורח החיים, הכוללים הרגלי תזונה, מהווים גורם חשוב באתיולוגיה של מחלות קרדיוואסקולריות, מומלץ לאכול לפי ההמלצות הבאות:
מזונות ודפוסי תזונה: מומלץ להעדיף מזון טרי, ללא תוספת של סוכר, מלח או רטבים עתירי קלוריות ולהשתמש בשיטות בישול כמו אידוי, הקפצה, שמשמרות את רכיבי התזונה הטבעיים המצויים במזונות.
רצוי לכלול בתזונה לפחות 5 ירקות ופירות מסוגים שונים ביום, קטניות, דגנים מלאים, שומן מהצומח עם עדיפות לשומן חד בלתי רווי, 3-2 מוצרי חלב ליום, 3-2 מנות דגי ים שמנים לשבוע ולהגיע לכמות היומית המומלצת במזונות עשירי סידן. ניתן להוסיף אגוזים, ושקדים ושום כחלק מהתזונה היומית המאוזנת.
מומלץ להמעיט ככל האפשר בצריכת בשרים עתירי שומן, בעיקר בשרים מעובדים עתירי שומן ונתרן, מזונות המכילים שומן טרנס ו/או מלח ו/או תוספת סוכר. מאפיינים אלה מרכיבים את דפוסי האכילה הים תיכוני ודיאטת DASH) Hypertension).
דפוסי אכילה נוספים יכולים להתאים למניעה קרדיוואסקולרית, למשל, דיאטה צמחונית או טבעונית מאוזנת, המשפרת את הפרופיל המטאבולי גם בחולי סוכרת. או דיאטה דלת פחמימות, המתאימה בעיקר לאנשים עם משקל עודף ולאנשים עם תסמונת מטאבולית. מומלץ להימנע מאכילת מזונות מעובדים ומתועשים.
המלצות לשתייה: לשתות כמות מרובה של מים, להמעיט במיצים טבעיים ולהימנע ממשקאות מתוקים. ממחקרים תצפיתיים נראה ששתיית כמות מתונה של חלב, תה (בעיקר ירוק) או אלכוהול קשורה להיארעות נמוכה יותר של מחלות קרדיוואסקולריות (יש להדגיש, כי מחקרים אלה אינם מוכיחים קיומו של קשר סיבתי).
תוספי תזונה: מומלץ לאנשים עם מחלת לב כלילית ידועה ויציבה לשקול להוסיף – יחד עם טיפול תרופתי סטנדרטי – 1 גרם ליום חומצות שומן אומגהDHA ,EPA 3 כן ניתן לשקול תוספת 2.0-1.5 גרם ליממה פיטוסטרולים להפחתה מתונה של רמות LDL-Cholesterol.