חיים טובים עם סוכרת – שיטה ייחודית לאיזון לאורך זמן
"חיים טובים עם סוכרת" היא שיטה ייחודית שפיתחתי בעקבות שנים של ניסיון בעבודה עם סוכרתיים, ושנים רבות עוד יותר של ניסיון אישי בהתמודדות מוצלחת עם הסוכרת.
עיקרי השיטה – להקל את ההתמודדות ולשפר את האיזון לאורך זמן, על ידי הפיכת תהליך ההתמודדות והאיזון למובן וידידותי יותר, פחות נוקשה, תובעני וחדגוני, וקל יותר ליישום בחיי היומיום. מטרות אלו מושגות באמצעות הקניית ידע והבנה של מנגנוני המחלה ודרכי הטיפול, מתן כללים מעשיים וברורים המותאמים באופן אישי לצורכי המטופל, עצות שימושיות לניהול שגרת חיים נורמלית ומבחר מתכונים לתפריט עשיר ומגוון יותר.
סוכרת ופחמימות
שמה של מחלת הסוכרת מאוד מטעה. מתקבל הרושם שסוכר הוא זה שיש להישמר ממנו ואז הכול יהיה בסדר. רוב הסוכרתיים בודקים היטב כל מוצר שהם קונים כדי לוודא שאין בו סוכר, וכלל לא מתייחסים לכמות הפחמימות הכללית במוצר. רבים לא שמים לב כי לפעמים במוצר ללא סוכר יש יותר פחמימות מאשר במוצר עם סוכר. למשל, לעתים משתמשים בדבש, בסילאן, בריבה, בסירופ אגבה או בממתיקים פחמימתיים אחרים (מלטיטול, סורביטול) והם מכילים כמות גדולה של פחמימות. זאת הסיבה שבמספר מדינות באירופה כגון גרמניה ואיטליה אסור למכור מוצרים עם תווית "ללא סוכר". כלומר, המוצרים יכולים שלא להכיל סוכר, אך אין למכור כותרות מטעות.
הסוכר הוא סוג אחד של פחמימה. אנשים עם סוכרת מכל סוג, יכולים לצרוך פחמימות אך עליהם להעדיף את הפחמימות המומלצות ולהיות מודעים לכמות הכללית של הפחמימות. כלומר: לא לאכול מכל הבא ליד ולשלוט בכמות הפחמימות הנצרכת. אם כך, אילו פחמימות עדיפות וכיצד מסווגים את הפחמימות?
יש הבדל בין הפחמימות השונות. ככל שהפחמימה מתעכלת יותר לאט, היא משפיעה יותר לאט על רמת הגלוקוז בדם. ולכן הלבלב מייצר אינסולין בקצב יותר אטי והגלוקוז שבפחמימה אינו מעמיס על הלבלב.
אינדקס גליקמי הנו מדד המגדיר את איכות הפחמימה: מהירות עיכול הפחמימה וקצב עבודת הלבלב.
אינדקס גליקמי גבוה: הפחמימה מתעכלת במהרה והלבלב מייצר אינסולין בקצב מהיר.
אינדקס גלימי נמוך: הפחמימה מתעכלת לאט והלבלב מייצר אינסולין בקצב אטי.
אינדקס גליקמי בינוני: הפחמימה מתעכלת לא מהר מידי ולא לאט מידי והלבלב מייצר אינסולין בקצב בינוני.
לכן אנו מעדיפים פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך שאינו מקשה על הלבלב.
סוגי פחמימות
רמת הגלוקוז בדם משפיעה על תחושות הרעב והשובע. לכן, קפיצות ברמת הגלוקוז בדם משפיעות על תחושת הרעב. לעומת זאת פחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך תורמות להרגשת השובע והרוגע. לכן, מומלץ לצרוך פחמימות בהתאם לאיכותן הנקבעת בהתאם לאינדקס הגליקמי שלהן.
פחמימות פשוטות (אינדקס גליקמי גבוה)
דוגמאות לפחמימות פשוטות (סוכרים פשוטים):
- סוכר
- דבש
- ריבה
- סוכריות
- שתייה מתוקה
- אבטיח
פחמימות מורכבות (אינדקס גליקמי בינוני)
דוגמאות לפחמימות מורכבות:
- דגנים (חיטה, אורז, תירס)
- ירקות עמילניים (תפו"א, אפונה)
- מוצרי מאפה מקמח רגיל (לחם, פסטה)
- תפוח-אדמה
פחמימות מלאות (אינדקס גליקמי נמוך)
דוגמאות לפחמימות מלאות:
- לחם משיפון מלא
- לחם דגנים
- לחם מכוסמין
- פסטה מקמח מלא
- שיבולת שועל
- קינואה
- כוסמת
- תפו"א ירושלמי
- תפו"א מתוק
- עדשים
איכות וכמות
אינדקס גליקמי מייצג את איכות הפחמימה. עדיין יש להקפיד על כמותה. הכמות חשובה כדי לא להעמיס על הלבלב או כדי לדעת להתאים את הטיפול התרופתי. בחצי כוס של אורז רגיל לבן מבושל יש אותה כמות פחמימות כמו בחצי כוס של עדשים מבושלות
שיפור הפחמימה
כשאנו אוכלים מספר מזונות בארוחה או מאכל המורכב מכמה פריטים, הכול מתעכל בקיבה יחד. לכן איכות הפחמימה (מהירות עיכול הפחמימה) מושפעת מכל המרכיבים. חלבונים ושומנים קשים יותר לעיכול ולכן הם משפרים על ידי כך את איכותה.
עוגות ועוגיות עם סוכר או בלי סוכר
בעוגה או עוגיה יש קמח, סוכר, שמן, ביצים ועוד. לכן, איכות הסוכר (קצב העיכול שלו) מושפע מכל המרכיבים. בנוסף, יש בעוגה או עוגיה כזאת פחמימות רבות. לא רק מהסוכר. בעיקר אם משתמשים במקום הסוכר בדבש או בסילאן או בסירופ אגבה או ברסק תפוחים ועוד. לכן, לעתים בעוגיה ללא סוכר יש אותה כמות פחמימות או יותר מאשר בעוגיה רגילה. עדיף לאכול שתי עוגיות עם סוכר מחצי חבילה עוגיות ללא סוכר.
לחצו לכניסה לאתר ולמתכונים לסוכרתיים
———————————
איריס פלג, מומחית ומדריכה לחיים טובים עם סוכרת www.irispeleg.com