יומולדת 360 שנה לממציא הפסנתר הראשון, ברתולומיאו כריסטופורי – מנגנים תומר גבירצמן ו- Wáng Yǔjiā
היום יומולדת 360 שנה לממציא הפסנתר הראשון – ברתולומיאו כריסטופורי (27.1.1731-4.5.1655), שהיה אוצר כלי הנגינה של משפחת מדיצ'י בפירנצה. למה זה חשוב?
הפסנתר הוא כלי שהתפתח מצירוף של תוף וקסילופון שהיו קיימים מאות שנים לפניו. כלומר, בהתחלה אי אפשר היה לשנות בו את עוצמת הצלילים היחידים ולנגן "ברגש" חזק או חלש, סטקטו קופצני או לגטו רך. למעשה עד היום הוא כלי מקלדת עם מיתרים רבים, והצלילים מופקים מהם באמצעות הקשה על ידי "פטישים". לכן הפסנתר הוא גם כלי מיתר וגם כלי הקשה.
והנה בסוף המאה ה-17 פיתח ברתולומיאו כריסטופורי פסנתר חדש, פסנתר פטישים בן ארבע אוקטבות בלבד מדו עד דו, ובו אפשר היה לשלוט בחוזק הצליל של כל קליד, באופן עצמאי והדרגתי, על ידי חוזק הלחיצה של האצבעות המנגנות – מה שיצר נגינה גמישה בדינמיקה הדרגתית ומשתנה. הפסנתר הראשון היה פסנתר כנף שנמכר בשנת 1709, והוא זכה לשם "פיאנו-פורטה" ולבסוף לשם "פיאנו" Piano. כיום ניתן לנגן בפסנתר צלילים רבים באינטונציות מגוונות בעת ובעונה אחת, למעשה באותו רגע. המלחין הידוע הראשון שהיה ברשותו פסנתר וכתב את יצירותיו לפסנתר הוא יוהן סבסטיאן באך (1750-1685).
בימינו נדמה כי השמים הם הגבול. הנה שתי דוגמאות. הראשונה של פסנתרן צעיר, ישראלי, חיפאי שעושה דרכו בבטחה בעולם כולו – תומר גבירצמן. בשנת 2010 ניגן תומר הצעיר במקום יפים ברונפמן בחזרת תזמורת האקדמיה בניצוחו של זובין מהטה. לחצו על התמונה לצפייה
השנייה היא פסנתרנית קלאסית סינית צעירה Wáng Yǔjiā שנולדה בבייג'ין בשנת 1987 והתחילה ללמוד פסנתר בגיל שש. גם היא כובשת את העולם והופיעה כבר עם הפילהרמונית הישראלית. הקשיבו במיוחד לקטע האחרון בנגינתה.