סובלים מנפיחות בבטן, מגזים ומכאבים? התחילו את הבירור בבדיקת SIBO לפני הימנעות מסוכרים
חוקרים בבילינסון שמטפלים בתופעה מצאו כי גם התרבות החיידקים הטבעיים במערכת העיכול גורמת לנפיחות ולכאבי בטן. ההמלצה – התחילו בבדיקת SIBO בתור הבדיקה הראשונה. ייתכן שאנטיביוטיקה תפתור את הבעיה ואז ניתן יהיה להמשיך בבדיקות ובבירור, כי אולי לא קיימת אי-סבילות לסוכרים.
רבים באוכלוסייה סובלים מנפיחות בבטן, מאי-נעימות ומגזים. התופעה נחקרת רבות בכל העולם. עד היום הסובלים מבעיה זו טופלו לרוב על ידי הימנעות מסוכרים כגון סוכר החלב (לקטוז) וסוכר הפירות (פרוקטוז). לאחרונה, ידוע בספרות כי קיים גורם נוסף שיכול לגרום לתופעות אלו – צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO- Small Intestine Bacterial Overgrowth).
לצמיחת יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO) יכולים לגרום:
– הפרעות בתנועתיות מערכת העיכול
– מחלות דלקתיות של המעי
– שימוש חוזר באנטיביוטיקה וייתכן שגם שימוש בתרופות נגד צרבות
בכל אחד מהמקרים תיתכן התרבות של חיידקים במעי הדק, מה שמביא לתופעה של נפיחות, כאבי בטן, גזים ושלשולים וירידה באיכות החיים.
פרופ' רם דיקמן, מנהל היחידה לתנועתיות מערכת העיכול במערך לגסטרואנטרולוגיה בבילינסון: "לא מדובר במחלה אלא במצב שבו קיימת עלייה משמעותית במספר החיידקים הגודשים את המעי הדק, תופעה המתבטאת בתפיחות, ריבוי גזים, כאב בטן ולפעמים שלשולים. במעבדת הגסטרו בבית החולים בילינסון אנו מבצעים דרך קבע בירור משלים למטופלים עם בעיות כגון: כאב בטן, תפיחות, ריבוי גזים ושינוי בהרגלי היציאות. אנו בודקים למשל קיום אי סבילות לסוכרים כגון סוכר החלב (לקטוז), סוכר הפירות (פרוקטוז) וסוכרים כוהליים כגון סורביטול. במחקר שהשלמנו לאחרונה נמצא כי צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO) עלולה לגרום לבדיקות הרגישות לסוכרים לצאת חיובית אך שקרית, ובכך לייצר מצג שווא וקבלת החלטות שגויה".
ד"ר צחי צדוק פרץ, ביוכימאי ומנהל המעבדה לגסטרואנטרולוגיה: "המחקר שופך אור על תופעה בעלת חשיבות קלינית. לסובלים מנפיחות בבטן, מומלץ לפנות לרופא מטפל ובמסגרת בירור אי סבילות לסוכרים לבצע קודם בדיקת SIBO בתור הבדיקה הראשונה. במידה ומתקבלת תשובה חיובית יש למגר את עודף החיידקים במעי הדק באמצעות אנטיביוטיקה ורק לאחר מכן, לבצע את שאר הבדיקות. במידה ואין צמיחת יתר ניתן לבצע את שאר הבדיקות ללא עיכוב. כלומר, המסקנה המרכזית מהמחקר היא שיש לקחת בחשבון שייתכן שלא קיימת אי-סבילות לסוכרים, אלא זהו רק ביטוי של צמיחת היתר של חיידקים במעי הדק (SIBO)".