קשר גורדי – ישראל, "החייל האמיץ שווייק" והאיסלאם הראדיקלי

השנה מלאו 100 שנים לפרוץ מלחמת העולם הראשונה היא "המלחמה הגדולה". ב-28.6.1914 רצח לאומן סרבי צעיר שפעל בשליחות אגודה חשאית פאן-סרבית את יורש העצר האוסטרי פרנץ פרדיננד ואשתו בעת ביקורם בסרייבו שבבוסניה. זאת בדיוק המלחמה של "החייל האמיץ שווייק" – מאת ירוסלב האשק. שווייק, שהיה סוחר קטן בכלבים גנובים, נעצר על ידי בלש של הקיסרות כחשוד ברצח יורש העצר האוסטרו-הונגרי ואשתו בסרייבו. ההצגה הועלתה לראשונה בארץ ב-1935 בתאטרון האהל עם השחקן מאיר מרגלית, ומועלית גם היום בתאטרון הבימה. אבל בזאת לא תם חלקנו במלחמת העולם הראשונה.
אם אנחנו רוצים להבין את מקור המלחמות, הסכסוכים וצמיחתו של האיסלאם הרדיקלי, עלינו לחזור 100 שנה אחורנית, לתמורות שחלו בעולם לאחר פרוץ המלחמה ולהסכמים שנכרתו בין המעצמות הגדולות. הקשר שלנו למלחמת העולם הוא הסכם סייקס-פיקו. הסכם סייקס-פיקו היה הסכם מדיני סודי בין צרפת ובריטניה, שנחתם ב-16 במאי 1916 על ידי נציגי שתי הממשלות, מארק סייקס, נציג משרד החוץ הבריטי, ושארל פרנסואה ז'ורז'-פיקו, נציג משרד החוץ הצרפתי. מטרת ההסכם הייתה לקבוע את אזורי השליטה של שתי המעצמות בשטחי האימפריה העות'מאנית במזרח התיכון לאחר סיום מלחמת העולם הראשונה.
מדוע הוזכר לאחרונה?בימים אלו ציינו בכל העולם 100 שנה לפרוץ מלחמת העולם הראשונה 1918-1914. הצדדים הלוחמים היו "מעצמות המרכז", שכללו את הקיסרות הגרמנית, הקיסרות האוסטרו-הונגרית והאימפריה העות'מאנית מצד אחד, מול "מדינות ההסכמה": האימפריה הבריטית יחד עם מושבותיה, צרפת ומושבותיה, האימפריה הרוסית, איטליה (הצטרפה ב-1915) וארצות הברית (שהצטרפה ב-1917) מצד שני. המלחמה הסתיימה בפירוק האימפריות ובקביעת גבולות של מדינות לאום. בנוסף, הסכם סייקס-פיקו חילק את אזורי השליטה של האימפריה העות'מאנית במזרח התיכון ובצפון אפריקה בין שתי המדינות שניצחו (צרפת ואנגליה). ההסכם השפיע לא רק על שרטוט הגבולות אלא גם על מתחים בתוך הגבולות המדיניים. על רקע זה צמחה התופעה של האיסלאם הרדיקלי ודאע"ש – ראשי תיבות: אל-דולה אל-איסלאמיה פי אל-עראק ואל-שאם – "המדינה האיסלאמית בעיראק ובשאם (הלבנט)". דאע"ש הוא ארגון טרור איסלאמי סוני שפועל בסוריה ובעיראק, המגדיר עצמו כח'ליפות איסלאמית סונית, שכובש לאחרונה חלקים מעיראק ומצפון סוריה.
מה הקשר בין התפרקות מדינות הלאום שגבולותיהם נקבעו כתוצאה מהסכם סייקס-פיקו וארגון טרור איסלאמי?האימפריה העות'מנית שלטה במזרח התיכון במשך 400 שנה, בתוכה לא היו קיימים גבולות לאומיים (מפה מס' 1). מהתבוננות במפות אפשר להבין שהבסיס לחלוקת הגבולות היה אינטרסים כלכליים של בריטניה (נפט) וצרפת (רכבות) ותפיסה קולוניאלית שמניחה שהשליטים יודעים "מה טוב" לנשלטים.לשליטים לא היה מבט כולל על האזור הלוקח בחשבון מרכיבים אתניים של עמי האזור. מאפיינים כמו שבטיות, דת, היסטוריה השפעות תרבותיות לא נלקחו בחשבון. המנדט שניתן על ידי חבר הלאומים "לא ספר" את עמי האזור. על פי ההסכם, צרפת קיבלה את לבנון ,סוריה ודרום מרכז טורקיה. בריטניה קיבלה את ירדן, את עיראק ואת המפרץ הפרסי, ארץ-ישראל נועדה, על פי ההסכם, להתחלק לאזורים שבשליטה בריטית ישירה והם: עבר הירדן המזרחי, הנגב ומובלעת באזור חיפה, לעומת זאת הגליל העליון נועד לשליטה צרפתית (מפה מס' 2). בזמן המלחמה נחתמו בסודיות שני הסכמים עם "העמים הנשלטים" שסייעו לבריטניה בזמן מלחמה.
- הבריטים הבטיחו במהלך המלחמה לחוסיין השריף של מכה ממלכה ערבית גדולה הכוללת את חצי האי ערב, עיראק, סוריה (כולל לבנון) וארץ-ישראל (פלסטין). ההבטחה הבריטית נוסחה במסגרת מכתבי חוסיין-מקמהון. מאחר שההסכם לא התממש, קיבלה המשפחה ההאשמית פיצוי, את השלטון בעיראק ובעבר הירדן. פלשׂתינה – ארץ-ישראל נותקה מעבר הירדן, והופעל בה המנדט הבריטי.
- ההסכם השני הוא הצהרת בלפור שניתנה ב-1917 ובה הובטח ליהודים להקים בית לאומי בארץ- ישראל. הצהרה זו סותרת את ההסכם עם חוסיין, ולכן הוא עורר התנגדות הן מצד הערבים והן מצד היהודים.
מלחמת העולם הראשונה יצרה מציאות חדשה שבה נוצרו מדינות לאום. מדינת לאום שואפת ליצור מדינה שבה האוכלוסייה הומוגנית. במדינה כזאת המיעוטים מאוימים ותלויים ב"טוב לבו" של השלטון המרכזי. גבולות המדינות הללו נכפו עליהן הן מכוח תוצאות המלחמה (באירופה) או על ידי המעצמות האימפריאליסטיות (מזרח תיכון – צפון אפריקה, מפה מס' 3). המדיניות הקולוניאלית יצרה פערים בין אליטות לבין ה"ילידים" הממורמרים. הגבולות שנקבעו על ידי משרטטי מפות אירופים יצרו מצב מדיני שהקשה על בניית אומות. המלחמות שהתרחשו ומתרחשות אצל שכנינו כמו בסוריה ועיראק ובלבנון מדגימות כיצד הגבולות גרמו לקונפליקטים פנימיים. האיסלאם הראדיקלי כגון האחים המוסלמים, אל-קאעידה ולאחרונה גם דאע"ש, שפונים אל שכבות העם העניות, תורמים תרומה נוספת לליבוי הקונפליקטים והמלחמות באזור. תמונת המזרח התיכון היום היא שילוב בין גבולות שנכפו על האוכלוסייה לבין פערים חברתיים, ועליו צמחו דיקטטורות או תאוקרטיות איסלאמיות. שילוב של הגורמים הנ"ל יוצר את הקרקע למלחמות פנימיות באזור.
—————————
בת אל נוצני היא מורת דרך בארץ ובחו"ל בעברית, באנגלית ובפולנית
תודה על ההסבר מאיר העיניים.
במהלך כל ההסטוריה גורלם של אומות ויחידים שנדונו לחיי עוני וסבל
הושפע מכוחנות ואינטרסנטיות של שליטים,שחשבו
שזכותם להחליט עבור עמים ושכבות אוכלוסיה בארצם או בארצות כבושות.