"תוקד" – התרופה לטיפול בסרטן הערמונית שפותחה במכון ויצמן למדע
טיפול חדש בסרטן הערמונית, פרי מחקר של מדעני מכון ויצמן למדע, אושר בראשונה על-ידי משרד הבריאות של מקסיקו לשימוש רפואי בשלבים מוקדמים של סרטן הערמונית, ונמצא בהליכים במדינות באירופה.
הטיפול מבוסס על מתווה חדש לשיטת ריפוי פוטו-דינמית. זהו עירוי תוך-ורידי של תרופה חדשה רגישה לאור (TOOKAD® Soluble), ואחריו חשיפת הגידול לאור לייזר אינפרה-אדום קרוב. החשיפה מתבצעת באמצעות סיבים אופטיים דקים, אשר מוחדרים לרקמת הערמונית בסיוע שיטות דימות מדויקות. התרופה אינה פעילה ללא חשיפה לאור, אינה רעילה ואינה יוצאת מכלי הדם עד לפינויה מהגוף כשלוש עד ארבע שעות לאחר העירוי. החשיפה לאור באזור הגידול מפעילה את התרופה באופן מקומי ללא השפעה תרמית, וגורמת ליצירת מולקולות רעילות רבות בעלות אורך חיים קצר. מולקולות רעילות אלה מובילות לחסימת כלי הדם של הגידול ולהריסתם, ובסופו של דבר למות הגידול מבלי לפגוע ברקמות השכנות ובתפקודן. בדרך זו אפשר לטפל בפולשנות מזערית בגידולים גדולים המצויים עמוק בתוך רקמת הערמונית.
נוסף על התרופה עצמה, אישר משרד הבריאות המקסיקני גם את התקן הלייזר התואם. המערכת המשולבת מאפשרת הרס ממוקד של אונת בלוטת הערמונית הכוללת את הרקמה הממאירה בהליך הנמשך כ-90 דקות בלבד. מספר שעות מאוחר יותר כבר משוחררים המטופלים לבתיהם, וכמה ימים לאחר מכן הם יכולים לחזור לפעילות רגילה.
הצלחת שני הניסויים המקבילים, שנעשו באמריקה לטינית (מקסיקו, פנמה ופרו) ובאירופה, מביאה חלופה חדשה לחולים שאובחנו בשלב מוקדם בסרטן הערמונית בעזרת הסמן PSA. חולים כאלה נאלצים להתמודד עם הבחירה אם להסיר את הערמונית או להישאר תחת מעקב פעיל בלבד והסיכון שהמחלה תחמיר. בעזרת הטיפול החדש – שאפשר להפעילו בכל שלב של המחלה המוקדמת – ניתן לחסוך את ההתלבטות ולהסיר רק את חלק הערמונית הכולל את הרקמה הממאירה תוך שמירה על איכות חיים נאותה של המטופל והשפעות לוואי מועטות ביותר.
פיתוח התרופה נעשה על ידי פרופ' יורם סלומון מהמחלקה לבקרה ביולוגית ופרופ' אביגדור שרץ מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה במכון ויצמן למדע בשיתוף עם חברת "סטבה". יצרנית התרופה ובעלת הרישיון היא "סטבה ביוטק".