כדי להקל על תסמיני מחלות החורף צריך להתחיל בקיץ ובסתיו – מרגיעה הרפואה הסינית
החורף בפתח ואיתו תסמיני מחלות החורף – העונה המזוהה ביותר עם 'חולי' משום מה. זאת למרות המחלות שיש לכל עונה משלה, והמאפיינים 'החוליים' שלה. נראה שממחלות החורף אנחנו גם פוחדים במיוחד [ראו: 'החורף בראי הרפואה הסינית']
כשאני מנסה לחשוב למה אנחנו פוחדים ממחלות החורף אני מגיעה למסקנה שמחלות החורף הן אלה שלא מאפשרות לנו את המשך ההתנהגות היומיומית הרגילה שלנו. מחלות החורף מחייבות אותנו לשכב במיטה, לנוח, לא ללכת לעבודה - כל אותם הדברים שהורגלנו שלא לרצות. 'הורגלנו' – כי אנחנו חיים בעולם מפותח, מתקדם שלא מפסיק לרגע, ואנחנו חייבים להתאים את הגוף שלנו לאותו אורח חיים.
אבל אתם יודעים משהו? זה לא עובד… הגוף שלנו כ'מכונה' הוא כמעט אותו אחד שהיה פה אבולוציונית גם לפני עשרות אלפי שנים, ובאותן שנים לא היה 'דקסמול קולד' או כל שם של תרופה שאנשים נוהגים ליטול בזמן הופעת סימפטומים מסוימים. תרופות רבות הן לא תרופות 'מרפאות' או 'מבריאות'. אלה רק חומרים שמאפשרים לשבש מנגנונים בתאי גופנו שמגיבים לווירוסים בצורה מסוימת, ואותו 'שיבוש' מאפשר לנו להרגיש טוב יותר, על פני השטח, פחות מנוזָלים וכואבים. ואז 'הללויה' אפשר לחזור לעבודה ולתפקוד רגיל, עדיין חולים מבפנים, מפיצי וירוסים לכל עבר ומותשים. כל מה שיקרה זה שהמחלה תימשך יותר זמן ממה שהיא אמורה להימשך, ואולי גם סיבוכים. אז למה שלא תישארו בבית? תשכבו במיטה עם כוס תה חם מכוסים בשמיכה? לא יותר טוב?
כדי להקל על תסמיני מחלות החורף – מבחינת הרפואה הסינית – צריך להתחיל בקיץ. מוזר… הסינים טוענים שכדי להיות פחות חולים בחורף אנחנו צריכים להתנהג כיאות בעונת הקיץ ובסתיו שלפני – להקפיד על תזונה נאותה, על לבוש מתאים, להזיע כשחם, ולהתעטף בשכבות כשמתחילות הרוחות.
אם כבר חליתם, חשוב להתחיל טיפול בסימפטומים ממש בתחילת הרגשת החולי, כשאתם מרגישים את הסימפטומים הראשונים של גרון מעקצץ, אפצ'ים תכופים או תחושת רתיעה מקור. בהרבה מקרים אפשר לעזור לכאבי גרון בתרופות הסבתא המוכרות ♦ גרגור מי מלח (כף מלח מומסת בכוס מים חמימים) או גרגור חומץ תפוחים. חומרים אלו 'יחטאו' את הגרון. ממש בהופעת הסימפטומים הראשונים ♦ שתו כמה כוסות של מים חמים שחלטתם בהם שורש ג'ינג'ר טרי עם לימון ודבש. קצצו סנטימטר משורש ג'ינג'ר טרי ושפכו עליו מים חמים, הניחו בכוס מכוסה כמה דקות והכניסו רצועות לימון או מיץ לימון סחוט ♦ דבש מוסיפים רק כשהמים לא רותחים יותר כי החימום הורס חלק מהתכונות המרפאות של הדבש ♦ כדאי להתלבש בכמה שכבות, לשתות את החליטה ולהיכנס מתחת לשמיכה כדי להזיע. הסינים טוענים שההזעה תעזור לגוף לסלק את המחלה החוצה.
ואם כל זה לא עזר, זה לא סוף העולם כמובן ♦ הפחיתו את כמות הקלוריות היומית שאתם אוכלים (זה יקרה באופן טבעי עם הפחתת התיאבון שהגוף גורם לה) ♦ שכבו לנוח כמה שיותר, התכסו בשמיכות כדי לשמור על חום גופכם ♦ והמשיכו בשתיית החליטה של הג'ינג'ר עם לימון ודבש! [ג'ינג'ר עלול להעלות לחץ דם ולא מומלץ בשימוש במקביל לתרופות לדילול דם בלי להיוועץ עם רופא] ♦ במידה שמתחילה נזלת, מומלץ להפסיק עם הדבש ♦ אם התחלתם להשתעל שתו גם חליטת טימין. תחושת החולי תחלוף מעצמה כמובן כשהגוף שלכם יצליח להתגבר ומערכת החיסון שלכם תתקוף כראוי את הווירוס. תוכלו אתם לעזור לה אם תקפידו על מנוחה נאותה.
שיהיה בבריאות! לכתבות נוספות על הרפואה הסינית: החורף בראי הרפואה הסינית - מהי הרפואה הסינית - מה קורה בטיפול? - העתיד כבר כאן
אין הכתוב לעיל מחליף ייעוץ רפואי
———————–
ענת רגב מטפלת ברפואה סינית, דיקור, טווינה וצמחי מרפא סיניים
שאלה: מדוע להפסיק להשתמש בדבש כשיש נזלת????
מבחינה סינית לכל מזון יש איפיונים ואנרגטיקה מסויימת. הכוונה היא שכשאנחנו אוכלים מזון מסויים ומכניסים אותו לגופנו אנחנו מכניסים את אותה אנרגיה והוא מייצר אצלנו בגוף תגובה מסויימת הקשורה לאפיונים שלו. דבש לפי הראיה הסינית משפיע על הריאות ומלחלח אותן וזאת מכיוון שהוא נחשב מזון לח. ולכן כשיש נזלת, הנחשבת למופע של ליחה בגוף באיבר הקשור אל הריאות, אכילת הדבש יכולה להחריף אותה ולהעצים אותה. מסיבה זו מומלץ להימנע מהכנסת מזונות לחים מלחלחים פנימה לגוף כשיש נזלת.