חומרי ניקוי ידידותיים לסביבה – חומץ, לימון וסודה לשתייה
חלון מוכתם, שולחן זכוכית חסר ברק או משטחי שיש, חרסינה, קרמיקה וחרס – ניתן לנקות בקלי קלות ולהבריק על ידי תמיסה של 1/4 כוס חומץ לכל ליטר מים. הריח מתנדף, והחומר אינו רעיל לבני הבית.
החומץ זכה למקום ראשון כאלוף חומרי הניקוי וגם הבריא שבהם. כידוע זהו חומר אכיל ונדיף, כך שאחרי כמה דקות גם ריחו מתנדף והוא איננו מזיק לריאות. 1/4 או 1/3 כוס חומץ + 2/3 כוס מים טובים לניקוי החלונות והתריסים. אפשר בסמרטוט או עם מתז ידני. מתאים לפורמייקה, לחרסינה לאמבטיה ולכיורים, החומץ יבריק את המראות, את מוטות תליית המגבות וכמובן את הברזים.
החומץ במים שימושי למדפי המקרר, לארונות מבפנים ומבחוץ אם אינם מעץ טבעי, הוא מבריק ברזי נירוסטה או ניקל מבלי לאכַּל את הציפוי. החומץ במים טוב גם לניקוי כתמים שעל ספה בריפוד סינטטי, לשטיחים, למשטחי הכיורים ומה שביניהם.
הילדים-הנכדים ציירו והדביקו מדבקות בכל עבר? גם כאן החומץ במים הוא הפתרון. המקרוגל זקוק לניקוי? 3/4 כוס של מים + רבע כוס חומץ שירתחו במקרוגל ינקו אותו על ידי האדים.
גם לימון מוסיף המון
הלימון עשיר בוויטמין C ומחזק את המערכת החיסונית שלנו. רוצים יותר מיץ בלימון? גלגלו אותו ביד הלוך ושוב על השיש או חממו אותו 7 שניות במיקרוגל. הוא גם יתרכך וגם הכמות תספיק ללימונדה. נשארו הקליפות? הרתיחו בתוך הקומקום והאבנית תיעלם.
הלימון מעולה לניקוי ולהברקת משטחי נירוסטה במטבח: אפשר לשפשף את המשטחים בחצאי לימון סחוטים עד שהם מבריקים, ואחר כך לעבור עליהם עם נייר סופג. הלימון מעולה גם להסרת אבנית מהקומקום החשמלי: מרתיחים מים עם שאריות לימונים סחוטים חתוכים לחתיכות גדולות, מוסיפים בכל פעם מעט מים ומרתיחים שוב.
הלימון גם הוא מתאים להסרת מדבקות ולניקוי חומרים דביקים. לכתמי חלודה ניתן לכסות במלח בישול ועליו לטפטף מיץ לימון, להמתין ולקוות… יש המעדיפים להרתיח במקרוגל מי לימון במקום מים עם חומץ ולתת לאדים להמיס שומנים.
סודה לשתייה
אבקת הסודה לשתייה מנקה, ממרקת, מפיגה ריחות רעים, מרככת מים. היא טובה לניקוי כיורים, אמבטיות ותנורים – מפזרים אבקת סודה לשתייה על ספוג או מטלית לחה – רצוי בכפפות ולא ממשי – ומנקים. אין להשתמש בה על משטחי אלומיניום. הסודה לשתייה או אבקת כביסה הם היעילים ביותר לניקוי כלי אוכל שרופים. סודה לשתייה עם מים על סמרטוט יסייעו לניקוי התנור – אח"כ יש לנגב בסמרטוט לח רטוב במים בלבד. לניקוי כלים שנשרפו בבישול או בטיגון - להרתיח כף או שתיים תלוי בגודל הכלי יחד עם הרבה מים, להביא לרתיחה – ואחר כך שאריות האוכל השרוף ירדו בקלות. יש המוסיפים סודה לשתייה גם למי חומץ לניקוי הכיריים ואסלת השירותים [כפפות!] אך בשום אופן לא לאלומיניום!!!