התקווה ותפקידה בשמירה על בריאות נפשית ופיזית במצבי חולי ומשבר – חלק א
דנה מעולם לא חשבה שתגיע אלי ותשב מולי עייפה, כבויה וחסרת אונים.
רק לפני שנתיים עוד ניהלה בהצלחה מפעל גדול, מעמדה לא היה מוטל בספק, כך גם כישרונה ויכולותיה. החיים נראו יפים, המשפחה שבנתה הקיפה אותה, והיא זכתה למחמאות רבות על הופעתה ואישיותה, והנה היום היא יושבת מולי ודמעות בעיניה.
"מאז הפרישה שלי מהעבודה חיי השתנו ללא הכר. הכול השתבש. בבית, עם עצמי, עם הבעל. אני לא יודעת איפה להתחיל. אני לא מוצאת את מקומי ושום דבר ואף אחד לא מצליח לעורר בי שמחה ותקווה. הכאבים שאני סובלת מהם מפחידים אותי ולא נותנים לי מנוח, אני עצובה, ממורמרת ולא מוצאת נחמה". דנה שתקה. נראה שאין לה אפילו כוח להמשיך ולדבר.
לאחר מספר דקות דנה המשיכה בקול שקט: "אני מרגישה צעירה, יכולה, אני רוצה להספיק לעשות עוד המון דברים שלא הייתה לי אפשרות לעשות כי, את יודעת, ילדים, משכנתא, לימודים, והחיים רצים, והנה עכשיו, כשאני יכולה להתפנות לעצמי אני מרגישה אבודה וחסרת אונים, והאמת היא שרק כשאני רואה את הנכדים אני מרגישה שמחה ומאושרת. אני מסתכלת קדימה ועסוקה בשאלת העתיד שלי, של בעלי, כן, פתאום אני רואה את הזיקנה בפתח…"
סיפורה של דנה משקף את השלב שבו היא נמצאת בחייה האישיים והמשפחתיים, שלב נורמטיבי שכולנו מגיעים אליו, שלב הפרישה שהוא שלב המעבר למחצית השנייה של החיים – שלב הזיקנה.
שלב הזיקנה הוא חלק ממעגל חיי משפחה הכולל את שלב הבגרות הצעירה, שלב יצירת משפחה חדשה – נישואין, ילדים צעירים, שלב העזיבה של ילדים בוגרים (הקן המתרוקן), גיל הפרישה, ולבסוף, שנות הזיקנה.
בכתבה זו אתייחס לשלבים האחרונים במעגל חיי הפרט והמשפחה ובמקומה של התקווה בהתמודדות עם מצבי משבר של חולי פיזי ונפשי. ראשית, יש להכיר את המאפיינים של שלבים אלו:
תקופת הפרישה - תקופת החיים שבאה אחרי שנות העבודה. תקופה זו אינה מגדירה תפקידים ומשימות חברתיות, ולכן גורמת לרבים לתחושות של אי-וודאות ולעתים גם חוסר משמעות וריקנות. בגיל הפרישה מתמודדים בני הזוג עם שינויים בריאותיים והורמונליים, עם המקום שלהם במשפחה המורחבת ובחברה, וכמובן, עם שאלת הצלחת זוגיותם. יש פרטים וזוגות שישקעו וירגישו עצמם מזדקנים וחסרי תועלת ויש זוגות שיצאו לקריירה שנייה, לפעילויות התנדבותיות, ללימודים, לחוגים, לטיולים בארץ ובעולם. הבנים והבנות – ענפי המשפחה נושאי פרי, והנכדים – ממלאים את העולם בניחוח שמחה ואהבה.
תקופת הזיקנה - תהליך ההזדקנות מציב אתגרים רבים לכל אחד מבני המשפחה ולמשפחה כולה כמערכת משפחתית. זהו מסע הישרדות רצוף שינויים, אובדנים ופרידות, אך טמונה בו גם האפשרות לצמיחה ולהתפתחות.
מהו הסוד? האם נוכל ללמוד כיצד ליישם את הכללים להתמודדות יעילה עם האתגרים שמציבים שלב הפרישה ושלב ההזדקנות כאשר מתלווה אליהם התמודדות עם מחלה? למעבר לחלק ב לחצו כאן
——————————-
המאמר הופיע לראשונה בגיליון מס' 18 של "הגל החדש" של המוסד לביטוח לאומי.
תמי קויפמן היא עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית, מנהלת מרכז ייעוץ לבני משפחה במשבר, מנחת קבוצות ומטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית בקליניקה פרטית. ראו tamik.co.il