פיתוח תרופה חדשה למחלת אלצהיימר – האור שבקצה המנהרה
מחלת אלצהיימר היא מחלה ניוונית קשה מאוד של תאי העצב במוח. הסימפטום הידוע ביותר של המחלה הוא אובדן זיכרון, אולם חולי אלצהיימר סובלים משורה ארוכה של תופעות ובהן: הידרדרות בכישורי שפה ותפיסת מרחב, הפרעות תנועה, הפרעות תחושתיות; ובשלב מתקדם של המחלה: הפרעות במצב הרוח, דיכאון, חרדה ואגרסיביות.
"אלצהיימר היא מחלה מורכבת ולכן היא דורשת תרופה מורכבת", מסבירה ד"ר אורלי וינרב מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון. "זו גם מחלה שקשה לאבחן בשלב מוקדם, כי הסימפטומים הראשוניים הם תודעתיים (קוגניטיביים). קל יחסית לזהות סימפטומים מוטוריים וחיצוניים כמו רעד או שיתוק; קשה הרבה יותר להבחין בהידרדרות הדרגתית בתהליכים קוגניטיביים".
הבשורות הטובות הן שיתוף פעולה בין שני חוקרים ישראלים בעלי שם עולמי שהוביל לפיתוחה של תרופה חדשה לליקוי קוגניטיבי מתון – מחלה המבשרת במקרים רבים על תחילתה של מחלת אלצהיימר – ולכן יש יסוד סביר להניח שהתרופה החדשה תעכב תהליכים המובילים להתפתחות אלצהיימר.
שני החוקרים הם פרופ' מוסה יודעים מהטכניון (ממציא התרופה לפרקינסון ה'אזילקט') ופרופ' מרתה וינשטוק רוזין מהאוניברסיטה העברית (ממציאת התרופה לאלצהיימר ה'אקסלון'). התרופה החדשה מבוססת למעשה על שתי תרופות אלה. לדברי ד"ר וינרב, "מכיוון שבליקוי קוגניטיבי מתון מעורבים כמה מנגנונים, התרופה החדשה לוקחת מ'אזילקט' ומ'אקסלון' את הרכיבים הפעילים החשובים וכך תוקפת את המחלה בכמה חזיתות".
ניסויים קליניים ראשוניים בבני אדם הציגו שיפור במצבם של מטופלים חולים הן ברמה הביולוגית (סריקות מוח), הן בתפקוד הקוגניטיבי. בעקבות זאת נכנסה התרופה לשלב 3 של הניסויים הקליניים, שאותם מובילה חברת אברהם פארמה מישראל.
ראו את המאמר המלא שפורסם במגזין הטכניון ביום האלצהיימר
————
ד”ר וינרב סיימה בטכניון שני תארים בביולוגיה ותואר שלישי ברפואה, והשלימה פוסט-דוקטורט בהולנד אצל פרופ’ הנס בלומנדל, מומחה בינלאומי לביוכימיה של חלבונים בעדשת העין. בשנת 2000 הצטרפה לפקולטה לרפואה בטכניון והיא עובדת כחוקרת במעבדתו של פרופ’ מוסה יודעים – ‘מרכז המצוינות למחלות נוירודגנרטיביות ע”ש איב טופף’.