חיבוק של סבתא וסבא גם
חיבוק הוא מחווה גופנית של אהבה, אהדה, קרבה או הערצה, שביטויה הוא כריכת שתי הזרועות (או זרוע אחת) מסביב לגופו של הזולת והצמדת גוף אל גוף, פנים אל פנים, צד אל צד או פנים אל עורף. החיבוק נהוג בדרך כלל בין אנשים קרובים: חוג המשפחה, חברים, ידידים ואהובים, ומטרתו הפגנת חום וחיבה כלפי האחר. החיבוק הוא נדבך חשוב במיוחד בתהליך התפתחותם של ילדים קטנים, שרואים בחיבוק אישור לכך שהמחבק אוהב אותם ומאשר את קיומם.
חיבוק הוא דרך אוניברסלית לבטא אהבה ללא מילים. ודווקא אלה שאינם מיומנים במילים, כמו תינוקות או ילדים קטנים, זקוקים לחיבוק יותר מכל אחד אחר. ככל שהילד קטן יותר, כך הוא זקוק יותר למגע פיזי.
לחיבוק יש חשיבות שהוכחה על ידי פסיכולוגים של ילדים ברחבי העולם:
• הגברת תחושת הביטחון של הילד או התינוק.
• הפחתת התרגשות יתר, תחושת בדידות וחרדה.
• הגברת ההתפתחות השכלית.
• חיזוק המערכת החיסונית.
• העלאה של האנדורפינים, ובכך גרימה לשיכוך כאב ולהרגשת שמחה.
• התפתחות היכולת לאהוב את הזולת.
האם חיבוק הילדים הוא רק נחלת ההורים? סגנון החיים בתקופתנו מביא הורים רבים להתמודדות קשה בין עבודה וגידול הילדים. הזמן הקצר שנשאר להם יחד עם הילדים מלא במטלות ובמשימות- חוגים, ארוחת ערב, מקלחת והשכבה לשינה. מתי נשאר זמן לחבק?
כאן נכנסים לתמונה הסבתא והסבא- שעליהם לא חלות כל המשימות שיש להורים. הנוכחות של סבים בחיים של הנכדים שלהם נמשכת לאורך שנים, גם בהיותם נכדים בוגרים. פער הדורות הולך ומצטמצם, והסבתא של היום מרגישה שהיא יכולה ליצור גשר עם נכדיה: היא אינה צריכה להיות הסמכות העליונה במשפחה, כפי שהיה על פי המודל המסורתי בדורות קודמים. עובדה זו מביאה ליותר מגע וחיבוק בין הסבתא לנכדים. בנוסף, הגבולות שמציבים ההורים בינם לבין הסבים לגבי הסמכות החינוכית שלהם- מותירים בידי הסבתא והסבא את התפקיד של בני המשפחה שאיתם אפשר לעשות מה שלא תמיד אפשר עם ההורים. וכך, במקום שסבתא תהיה דמות מחנכת ומציבת גבולות כמו אמא – סבתא הופכת להיות חברה למשחק ובילוי, וכך גם לחיבוק.
חיבוק של סבתא חיוני וחשוב לא פחות מחיבוק של אמא (וכמובן גם של אבא וסבא!). לחבק – פירושו לתת חום, ביטחון ושמחה לנכדים שלכם. אולם המסר שמעביר חיבוק- יכול להתבטא גם במחוות אחרות. סבתי, עליה השלום, כמו רבים מבני דורה, לא נהגה לחבק או לנשק אותי, כפי שלא נהגה כך עם אף אחד במשפחה. הזיכרונות שלי ממנה שזורים במעורבותה הרבה בחיי, האכפתיות שלה, וריחות התבשילים והמאפים שקיבלו תמיד את פני. לעומת זאת, אני, בעוונותיי, הנני סבתא מודרנית שמרבה להוציא אוכל קפוא – אך בעיקר מרבה לחבק ולנשק את נכדיי.
הערה חשובה: למרות כל מה שנכתב על החשיבות הרבה של החיבוק, יש לזכור כי לא כל הילדים נהנים מחיבוק או נשיקה – ואין להכריח אותם לחבק את סבתא או סבא אם אינם רוצים בכך! לא בכוח ולא בשוחד… אני מאמינה כי יחסים קרובים המכבדים גם את רצונו וצרכיו של הילד יביאו בסופו של דבר גם לקירבה גופנית- אך יש לכבד את הסירוב של הנכד אם אינו חפץ בכך.
——————-
ד"ר שרה ברסלרמן, ייעוץ פרטני, זוגי ומשפחתי בשלבי החיים השונים. טיפול אישי, זוגי ומשפחתי www.family.co.il
וכתבה לאחרונה ספר חדש – בנות קסנטיפה
מי זאת קסנטיפה? לחצו לצפייה בסרטון