"מפריע לכל הכיתה": משמעת בכיתה והישגי התלמידים – מחקר שנערך בבתי הספר הממלכתיים בישראל
בעקבות פרסום תוצאותיו של מחקר בין-לאומי על הקשר שבין בעיות משמעת בבתי הספר בישראל לבין הישגיהם הנמוכים של התלמידים במבחנים הבין-לאומיים (”דוח מצב המדינה” של מרכז טאוב לשנת 2010), עלה נושא סביבת הלמידה לראש סדר היום הציבורי בתחום החינוך. ואולם, רק מחקרים מעטים עסקו בקשר שבין האווירה בכיתה להישגי התלמידים.
כרמל בלנק ויוסי שביט החליטו לבחון את הנושא בבתי הספר הממלכתיים בישראל. הם בדקו את מאפייני בתי הספר והכיתות באמצעות שאלון שבו התבקשו התלמידים לדרג את האווירה בבית הספר ובכיתה, את רמת המשמעת, את מדיניות האכיפה של בית הספר ואת מספר ההיעדרויות והאיחורים שלהם עצמם. לאחר מכן הם בחנו את השפעת המאפיינים שנבחנו על סיכויי הכיתה להיחשב לבלתי ממושמעת.
הממצאים מצביעים על חשיבות תפקידו של המורה: כאשר המורה נתפס בעיני התלמידים כבלתי הוגן, הסיכויים לבעיות משמעת כפולים בהשוואה לכיתה שסבורה שהמורה הוגן; פחות הפרות משמעת יש גם בכיתות שבהן ההורים מתאפיינים ברמת השכלה גבוהה מהממוצע.
גם לאקלים הכללי בבית הספר יש תפקיד מרכזי בקביעת רמת המשמעת בכיתה, ויש גם קשר בין מספר הכיתות הבלתי ממושמעות למדיניות אכיפה קפדנית יחסית בבית הספר. הממצא העיקרי במחקר הוא שלהפרות משמעת בכיתה יש השפעה שלילית משמעותית על הישגי התלמידים, ללא קשר להתנהגותו של התלמיד עצמו או להישגיו בעבר.
לקריאת המחקר באתר מרכז טאוב לחצו כאן