שנת הקטניות הבינלאומית – הסויה: אמת או בדיה?
ארגון המזון והחקלאות של האו"ם FAO הכריז על 2016 כ"שנת הקטניות הבינלאומית". הקטניות נבחרו בשל היותן גידול ידידותי לסביבה (במיוחד כחלופה לבשר) ובזכות יתרונותיהן הבריאותיים בעידן מחלות השפע: "קטניות צריכות להיכלל במסגרת תזונה בריאה על מנת להתמודד עם השמנה, ולמנוע ולסייע בטיפול במחלות כרוניות כגון: סכרת, מחלות לב וסרטן". לצד עדשים, חומוס ושעועית, חברה נוספת ופופולרית במשפחת הקטניות היא הסויה. ♦ מבין הקטניות, הסויה מצטיינת בכמות ובאיכות גבוהה של החלבון שבה. ♦ היא עשירה במיוחד בברזל ובסידן, מכילה את כל חומצות האמינו החיוניות בכמות משמעותית, ולכן נחשבת כחלבון מלא. ♦ בניגוד לשמועות הרבות שנכרכו בשמה – אין ביסוס מחקרי לחשָש מפניה אלא להפך, מחקרים רבים מעידים על יתרונותיה.
הסויה אינה מכילה הורמונים אלא חומרים המכונים פיטואסטרוגנים, שאמנם דומים במבנה לאסטרוגן, אך נטולי השפעה אסטרוגנית על מערכת הרבייה הנשית והגברית. הפיטואסטרוגנים אינם מעלים את הסיכון להתפתחות מינית מוקדמת או לסרטן השד. עמדת אגודת הסרטן האמריקאית (ACS) היא כי אכילת מזונות סויה מסורתיים כגון טופו, יכולה להוריד את הסיכון לסרטן השד, לסרטן רירית הרחם והערמונית וכנראה גם לסרטנים נוספים. לפי מטה-אנליזה נרחבת צריכה של 4-1 ומעלה מנות סויה בשבוע בתקופת הילדות קשורה לירידה בסיכון לסרטן שד בבגרות. כמו כן צריכת סויה בקרב שורדות וחולות סרטן שד היא בטוחה, ואף קשורה לירידה בסיכון להישנות הגידול ולתמותה. סויה – אמת ובדיה: הרצאה בת 12 דקות שעושה סדר בהאשמות כנגד סויה [התקיימה בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה משלימה] לחצו על התמונה :
אורית אופיר היא דיאטנית קלינית (B.Sc) ונטורופתית https://www.facebook.com/orit.ofir.5