הרפואה הסינית בהווה – מה קורה בטיפול? – כתבה שנייה בסדרה על הרפואה הסינית
בסין קיימים בתי חולים לרפואה סינית לצד בתי חולים המשתמשים ברפואה המערבית. מסלול ההכשרה של רופא ברפואה סינית בסין מסמיך אותו גם ברפואה המערבית על מנת שיוכל להשתמש בטיפול גם ביתרונותיה, כגון ההדמיה והתרופות. בארץ מטפלים ברפואה סינית מוסמכים לטפל ברפואה סינית בלבד, והם אינם מוסמכים להשתמש באמצעי הרפואה המערבית אלא אם עברו גם את מסלול ההכשרה לרפואה הקונבציונלית הרגילה.
הטכניקות השונות המבוצעות כיום בטיפול בעזרת הרפואה הסינית התפתחו במקביל לאורך השנים, וכיום משתמשים בכמה מהן:
1) דיקור- אקופונקטורה: דיקור נקודות הממוקמות בגוף על גבי מסלולי זרימת הצ׳י של האיברים שונים בעזרת מחטים עדינות ודקות,.
2) כתיבת מרשמי צמחים סיניים (׳פורמולת צמחים׳) לנטילה בשתייה או בבליעת קפסולות.
3) התאמת תזונה וייעוץ תזונתי, המושתת על תפיסת העולם הסינית.
4) לימוד תרגולי צ׳י קונג, תרגול גופני.
5) טיפולי מגע: עיסוי טווינה, הפיזיותרפיה הסינית או שיאצו (מקור השיאצו ביפן, והוא מושתת על עקרונות הרפואה הסינית).
אדם אשר יפנה לטיפול אצל מטפל ברפואה סיני בארץ יתאר תחילה את התלונה העיקרית בגינה פנה לטיפול ובנוסף ייערך תשאול נרחב על סימפטומים נוספים, מצבו הבריאותי הכללי, דפוסי השינה, התזונה, הפעילות והמנוחה. יישאלו שאלות נוספות על כלל מערכות הגוף כגון מערכת הנשימה, העיכול, השלד. המטפל יוכל לבצע אבחנות נוספות בעזרת בדיקה גופנית של אזורים שונים בגוף, מישוש הדופק והסתכלות על הלשון. רק לאחר ביסוס האבחנה של הבעיה האישית והחלטה מהו העיקרון הטיפולי יוכל להתבצע הטיפול.
מה קורה בטיפול?
ישנם מטפלים המשתמשים בדיקור בלבד. אז הם יבחרו מספר נקודות בגוף אשר משפיעות על התלונה הבריאותית שאִתה הגיע המטופל לקליניקה, והמטפל יכניס מחטים לתוכן. דיקור הנקודות אינו כואב כדקירה רגילה מכיוון שהמחטים מאוד דקות ועוברות את שכבת העור במהירות. תחושת המחט בתוך הגוף היא מאוד אישית.
ישנם מטפלים שיטפלו בשיטת עיסוי בלבד (טווינה או שיאצו). הטיפול מתבצע על הבגדים בשכיבה על מיטה או מזרון על הרצפה. טכניקות העיסוי מגוונות וכוללות בין היתר לחיצות או לישה, והנעת רקמות ומפרקים שונים בגוף. המטפל יטפל באזור הכאב/הבעיה וגם באזורים מרוחקים מאזור הבעיה אשר משפיעים עליה מרחוק. ישנם מטפלים המשלבים את השניים (דיקור ועיסוי) בטיפול אחד.
לעִתים המטפל יבחר לשלב בטיפול נטילת צמחים, רשימת צמחים המרכיבה פורמולה סינרגית אשר תתמוך במטופל ותטפל בבעיה הרפואית. יכולות גם להינתן המלצות תזונה ותרגולי צ׳י קונג, תרגולים גופניים בתנועה של הגוף אשר יטפלו בבעיה. ניתן לטפל ברפואה סינית בבעיות כאב שונות, בבעיות שינה, בהפרעות במערכת העיכול, בהפרעות במערכת הנשימה, בתלונות על מצבים רגשיים שונים ועוד.
בארץ ישנם מטפלים אשר התמחו בטיפול לפי אסכולות שונות, כתלות בבית הספר שבו למדו, או בשיטות מתקדמות אשר בהן התמקצעו. בין האסכולות השונות בארץ קיימות רפואה סינית מסורתית, רפואה סינית עתיקה, חמשת האלמנטים וכמה נוספות. התמחויות מתקדמות נוספות כוללות דיקור קוסמטי, דיקור קרקפת, דיקור בטן, רפואה יפנית ועוד.
כתלות בשיטת הטיפול והאסכולה יתבצעו מספר טיפולים שונה עד לפתרון הבעיה. המשותף לכולם הוא שהרפואה הסינית (והרפואה המשלימה בכלל) היא לא קסם, אין ״הוקוס פוקוס״ יחיד. כל מטופל יידרש למספר טיפולים משתנה, לדוגמא בעקבות משך הבעיה שממנה הוא סובל או כתלות ביכולת שלו לבצע שינויים באורח החיים אשר גורם לבעיה.
במקביל לקליניקות פרטיות של מטפלים בארץ לכל קופות החולים יש מרכזי טיפול ברפואה משלימה אשר מספקות טיפולים בתשלום בתחומים שונים וכמעט בכל בתי החולים בארץ ישנם מרכזי טיפול ברפואה משלימה במחלקות שונות. ישנן אף קליניקות של רפואה סינית קהילתית אשר מציעות טיפולים במחירים הוגנים בחלל טיפול משותף. לקריאת הכתבה הראשונה לחצו כאן
———————————-