שעועית שחורה – 10 מעלות טובות לשעועית הכהה
שעועית שחורה נמצאת במקום הראשון שנרצה לעצמנו – בריאות טובה, מראה צעיר, עור יפה, הגנה מפני תוקפים או מחלות התקופה – הנה הכול על מגש מכסף!
שעועית שחורה נמצאת במקום הראשון מבין סוגי מזון המכילים נוגדי חמצון, שלהם תועלת בריאותית רבה – נוגדי החמצון מגינים על תאי הגוף מפני רדיקלים חופשיים, שעלולים להזיק לתאים שונים בגוף. שעועית שחורה היא בעלת ערכים בריאותיים ותזונתיים רבים, היא מכילה נוסף לכמויות הגדולות של נוגדי החמצון העוצמתיים, גם שפע של חלבונים, סיבים תזונתיים, מולבידניום, אבץ, נחושת, ברזל, סידן, סלניום, קוורציטין.
מתוך 12 סוגי שעועית, השעועית שחורה היא בעלת התכולה הגבוהה ביותר של נוגדי חמצון פעילים – כך נמצא במחקר שבירחון של רשות החקלאות והמזון בארה"ב. החוקרים אף מצאו כי ככל שהשעועית כהה יותר כך היא מכילה כמות גדולה יותר של פלבנואידים וברזל, ושכמות האנטוציאנינים בשעועית שחורה היא 214 מ"ג לכל 100 גרם!
מחקרי תזונה עדכניים לגבי התועלות הבריאותיות המצויות בפחמימות של שעועית שחורה מתמקדים בהשפעותיה על מערכת העיכול, במיוחד לגבי "תנגודת של עמילן" – מעל 70% מהקלוריות של השעועית השחורה מגיעות מהפחמימות ומרביתן מן העמילנים. ובכל השעועית השחורה היא יוצאת דופן מבחינת העמילנים. חלק נכבד מהעמילנים המצויים בשעועית שחורה אינם מתעכלים בקלות ועוברים את דרך חלקה העליון של מערכת העיכול מבלי שהם מתפרקים. כך העמילנים אינם הופכים להיות סוכרים פשוטים ורמת הסוכרים בדם אינה עולה באופן חד, וגם התגובה האינסולינית נשארת מתונה.
התועלת הבריאותית של שעועית שחורה
שעועית שחורה שומרת על מראה צעיר
נוסף לתועלת הבריאותית וההגנה בפני רדיקלים חופשיים הטמונים באכילה של שעועית שחורה, היא שומרת על מראה העור ומונעת הזדקנות תאי עור מסיבות שונות כולל חשיפה לשמש. שעועית שחורה מכילה חומר הנקרא metalloproteinases אשר ידוע בתכונותיו לשקם נזקי קרינת שמש ואף משקם סיבי קולגן שבורים, ובכך מונעים קמטים בעור.
שעועית שחורה גם מכילה כמויות מרשימות של חלבון, אבץ ונחושת שהם מבין מרכיבי התזונה האיכותיים ביותר לשמירה על מראה העור.
שעועית שחורה מפיגה ומנטרלת רעילות מהגוף
השעועית השחורה מכילה שפע של מוליבידניום שהוא מינרל בעל תפקיד רב חשיבות בשמירה על הבריאות. מוליבידניום אחראי להפעלת אנזימים המנטרלים רעילות.
השעועית השחורה מדורגת כבעלת אינדקס גליקמי נמוך
ערכה הגליקמי הוא 30, כך היא מזון מעולה לאנשים סוכרתיים ולמקפידים בהפכתת סוכר.
השעועית השחורה היא דלת נתרן ומסייעת להורדת רמות לחץ דם. היא מכילה שפע של אשלגן, סידן ומגנזיום אשר כולם נמצאו כמועילים ומפחיתים רמות לחץ דם.
מסייעת לאיזון רמות סוכר הודות לסיבים התזונתיים בספל אחד של שעועית שחורה (170 גרם) ישנם 15 גרם סיבים תזונתיים.
שומרת על בריאות העצמות בהיותה מכילה שפע של ברזל, זרחן, סידן, מגנזיום, מנגן, נחושת ואבץ. כל אלו הם חומרי הבניין המרכזיים לשמירה על עצמות בריאות וחזקות.
מסייעת למנוע מחלות לב ולהפחית את הסיכון הודות לכך שהיא מכילה שפע של סיבים תזונתיים, אשלגן, חומצה פולית, ויטמין 6B ופיטו-נוטריאנטים (רכיבים תזונתיים בריאים מאד מהצומח). יחד עם העובדה כי שעועית שחורה אינה מכילה שומנים וכולסטרול.
מסייעת למנוע מחלות ממאירות – הודות לסלניום, שהוא מינרל המצוי בשעועית השחורה אולם הוא אינו נמצא במרבית הפירות והירקות. לסלניום תפקיד חשוב בהפעלת אנזימי הכבד אשר פועלים לנטרול הפינוי רעילות מהגוף. כיום ידוע שמספר סוגי סרטן נוצרים כתוצאה מחומרים רעילים הנמצאים בגוף. גם הודות לחומצה הפולית, שהיא בעלת תפקיד חשוב בתיקון של תאי ה- DNA שנמצאים לא שלמים ובכך מפחיתים סיכון להתפתחות מחלות ממאירות.
מסייעת לעיכול תקין – בשעועית השחורה ישנם את כל המרכיבים התזונתיים לצורך שמירה על תפקוד תקין של מערכת העיכול ושומרים על תפקודי עיכול תקינים ותהליכי פינוי פסולת מהגוף בצורה יעילה ביותר.
——————
חגית שחף https://www.hagits.com/ היא מטפלת ותיקה בכירה ברפואה סינית וטיפולים משלימים, בוגרת האוניברסיטה העברית ירושלים ברפואה סינית, ביה"ס לרוקחות ומרכז השיקום ביה"ח "שיבא". חגית עובדת בשיתוף פעולה צמוד עם ארגוני בריאות ומוסדות בארץ ובחו"ל והיא אורחת ומרצה מבוקשת בכנסים בינלאומיים העוסקים בבריאות וברפואה מונעת. https://www.facebook.com/hagitshchaf