לא כולם שווים – הבדלים בין-אישיים גדולים בתגובות למזון
לא כולם שווים כאשר מדובר על אוכל. מדעני מכון ויצמן למדע גילו הבדלים בין-אישיים גדולים בתגובות למזון אחרי שבחנו 800 נבדקים ב-46,000 ארוחות.
הממצאים מדגישים את הצורך בהמלצות אישיות לתזונה בריאה כמו מה יעלה יותר את רמת הסוכר בדם: סושי או גלידה? על-פי מחקר של מדעני מכון ויצמן למדע, שפורסם בכתב-העת המדעי Cell, התשובה שונה אצל אנשים שונים, כי התגובה למזון היא במידה רבה אישית. מחקר "פרויקט התזונה האישית" (personalnutrition.org) בוצע על-ידי חברי קבוצות המחקר של פרופ' ערן סגל ת ושל ד"ר ערן אלינב במכון ויצמן למדע. פרופ' סגל: "התמקדנו בסוכר בדם מפני שרמות גבוהות שלו הן גורם סיכון לסוכרת, השמנת יתר והתסמונת המטבולית. ההבדלים העצומים שמצאנו בין העליות ברמות הסוכר אצל אנשים שונים שאכלו ארוחות זהות מראים כיצד המלצות תזונתיות אישיות ככל הנראה יעזרו לאנשים להישאר בריאים יותר מאשר המלצות תזונתיות אוניברסליות". ואכן, במחקר נמצא כי הנבדקים הגיבו באופן שונה משמעותית לארוחות פשוטות ומורכבות כאחד. למשל, אצל משתתפים רבים זינקו רמות הסוכר בדם לאחר צריכת מנה סטנדרטית של גלוקוז, אך אצל רבים אחרים זינקו רמות אלה דווקא לאחר אכילת לחם לבן ולא גלוקוז. ד"ר אלינב: "מטרת המחקר שלנו הייתה למצוא את הגורמים שאחראים לתגובת הסוכר האישית של כל אחד למזונות. השתמשנו במידע הזה כי לפתח המלצות תזונתיות אישיות, שיעזרו למנוע או לטפל בהשמנת יתר וסוכרת, הנחשבות בשנים האחרונות למגפות עולמיות״.
המחקר הינו ייחודי בהיקף שלו ובכך שכלל ניתוח של חיידקי המעיים, שהם גורמים חשובים לגופנו שמקבל ומעבד מזונות שונים, ומשפיע גם על התחוללות מחלות. המשתתפים צוידו במכשירי ניטור קטנים שמדדו את רמות הסוכר בדמם באופן רציף, הם התבקשו לרשום את מה שאכלו ואת מאפייני החיים שלהם כמו זמני שינה והתעמלות מה שאיפשר למדענים לעקוב אחרי תגובות אישיות למזונות שונים. בהסתמך על ממצאים אלה, הם פיתחו אלגוריתם חישובי אשר ניבא נכונה את התגובות האישיות של משתתפי המחקר למזונות שונים. במחקר המשך, שכלל עוד 100 מתנדבים, אותו אלגוריתם הצליח גם לנבא נכונה את שיעור העלייה ברמת הסוכר בדם בתגובה למזון, דבר שהראה כי אפשר ליישם אותו במשתתפים חדשים. כמו כן, הראו המדענים כי אורח החיים משפיע על הסוכר בדם. בין היתר, הם הראו כי אותו מזון השפיע באופן שונה על רמת הסוכר באותו האדם לאחר שינה או לאחר התעמלות.
בשלב הבא של המחקר, הרכיבו המדענים דיאטה המבוססת על האלגוריתם, במטרה לבדוק אם המלצות אישיות שמפיקה המערכת אכן מסייעות בהורדת רמת הסוכר בדם. משתתפים בשלב זה קיבלו דיאטה אישית "טובה" לשבוע אחד ודיאטה "רעה" לשבוע נוסף. שתי הדיאטות כללו את אותו מספר הקלוריות והשתנו מאדם לאדם. כך מזונות מסוימים שהופיעו בדיאטה "טובה" אצל נבדק אחד הופיעו אצל נבדק אחר בדיאטה ה"רעה". הדיאטות ה"טובות" אכן עזרו לנבדקים לשמור על רמות בריאות של סוכר בדם, ולעומת זאת, הדיאטות ה"רעות" גרמו פעמים רבות לעלייה מהירה ומשמעותית ברמות אלה. שתי התוצאות נרשמו לאחר ניסוי של שבוע ימים בלבד. יתר על כן, כתוצאה מדיאטה "טובה", נרשמו שינויים אחידים בהרכב חיידקי המעיים, דבר המצביע על כך שחיידקים אלה יכולים להיות מושפעים מדיאטה אישית, והם, בתורם, יכולים להשפיע על התגובה למזון מבחינת תגובת הגוף בשינוי רמת הסוכר בדם. לסרטון המסביר את המחקר: https://www.youtube.com/watch?v=Ijz7KG7UMiA המדענים מגייסים כעת מתנדבים למחקר המשך על תזונה אישית, אשר יתמקד באנשים בעלי רמה גבוהה של סוכר בדם הנמצאים בסיכון לפתח סוכרת. מחקר זה נועד לנסות למנוע או לדחות מחלה זו. להרשמה באתר המחקר (personalnutrition.org).