מסביר פנים בלשון נקייה – הפורטרט הסאטירי של שלמה כהן
תערוכת דיוקנים סאטיריים - אוצר: יורם א. שמיר 25.10.17 – 22.11.17 בגלריה של המרכז האקדמי ויצו חיפה א'- ה' 18.00-10.00; ו' – 14.00-10.00 לחצו כאן
ציור פורטרטים, רישום או פיסול הייתה במשך אלפי שנים הדרך היחידה לתעד ולהנציח מראה פניו של אדם, לפחות עד המצאת הצילום לפני 200 שנה. לכן מקובל היה שאמן יצייר פורטרט לפי הזמנה של שליטים, מלכים, אנשי דת או עשירים. במאה ה-18, עם התפתחות הקריקטורה הפוליטית באנגליה, צץ הפורטרט הסאטירי, הביקורתי וגם הפוגעני.
שלמה כהן החל לצייר פורטרטים סאטיריים בשנות ה-70 עבור עיתונים וכתבי עת מרכזיים בארץ, וצייר פוליטיקאים, גנרלים, רבנים, בדרנים ואנשי תקשורת. בכולם ניסה לחדור מעבר ל"מראה שאותו לבש המצויר באותו יום", כדברי ג'יימס מקנייל וויסלר, ובפורטרט 'מתומצת' השיג את האספקט הסאטירי על ידי עיוות או הגזמה בתווי הפנים, או בתוספת פרטי לבוש ואביזרים שרומזים על נושאים אקטואליים.
הפורטרט הסאטירי חסר אמצעים שבידי הקריקטוריסט – אין דמויות אחדות ולא דיאלוג ביניהן, ולא סביבה של האדם המצויר. בפני האמן עומדים ארבעה אתגרים ♦ לעצב דמות שתזוהה ♦ להראות תכונות אופי שאבחן האמן ♦ להציג את הפורטרט בקונטקסט עכשווי פוליטי, חברתי או תרבותי ♦ לגרום לנו לצחוק או לחייך. בקריקטורות של שלמה כהן ["הציור היומי" בישראל היום] לרוב יש שני רבדים. הרובד הראשון ניכר בהסתכלות מהירה. הרובד העמוק יותר זקוק לפענח בהתבוננות ממושכת. השפה שבה משתמש כהן היא עברית גבוהה עם איזכורים לתנ"ך, אף שהסמלים הוויזואליים לקוחים לעיתים מתרבויות זרות.
—————–
שלמה כהן, יליד 1943 ישראל, למד עיצוב גרפי ב'בצלאל'. במקביל לעבודתו כמעצב גרפי ומאייר, ולכתיבת ספריו על אתרי הצלילה ברחבי העולם פרסם בקביעות את עבודותיו בעיתונות הישראלית. בין השנים 1977 -2007 הופיעו הקריקטורות שלו, רובן פורטרטים, ברוב העיתונים ביניהם: "העולם הזה", "מוניטין", "כספים", "חדשות" (מדור קבוע), "מעריב" (מדור קבוע), "גלובס" (מדור קבוע), "ידיעות אחרונות", "ידיעות תקשורת" (מדור קבוע).
תערוכה מקסימה, מעניינת. שווה לבקר