החודש בטבע – הפרחים כרמלית, זמזומית ורומוליאה צידונית
לאחר גשמי החורף העזים שירדו בינואר כוסתה כל פינה על פני האדמה במרבדים ירוקים, הכוללים צמחייה ופרחים של מינים חד-שנתיים ורב שנתיים במגוון סוגים. הפעם נכיר שלושה פרחים צנועים אך בעלי יופי וצורה מיוחדים, שפורחים כעת במלוא הדרם בכרמל ובעוד אזורים בצפון הארץ. השבוע ראיתי אותם על שביל ישראל בקטע הדרך מנחל מערות אל עין הוד. בקטע אחד פגשתי צמחייה צפופה של סרפד כדורי – יש להיזהר מצריבתו על העור. הפרח הראשון שבולט לעין הוא "כרמלית נאה" ממשפחת המצליבים. זהו פרח חד-שנתי שכיח ונפוץ מאוד בכרמל, המפתח מרבדי פריחה צפופים בצבע ורוד בהיר. צורת עלי הכותרת היא צלב, הנראה כמו "צלב מלטה" סמלם של בני מסדר הכרמליתים. הפרח חברותי – כלומר במקום שבו גדל פרט אחד, גדלים אלף פרטים. הפרי סגלגל שטוח, וצבעו אדום כהה ומבריק. המין אנדמי* לארץ ישראל ולסוריה.
פרח נוסף הוא "זמזומית מצויה" השייך למשפחת השושניים. צבעו לבן וצורתו פעמונית. הפרח שכיח במיוחד בין אבנים וסלעים בחורש פתוח ובבתה. הוא מעדיף אדמת טרה רוסה אדומה ומדרונות גיר קשה ודולומיט. עלי הפרח סרגליים ושטוחים וחלקים, גבעול הפריחה זקוף וקצר. והפרחים ערוכים בצפיפות על הגבעול ונפתחים בהדרגה מלמטה למעלה. הפרח עשיר בצוף החבוי עמוק בתוך צינור הכותרת ולכן הפרחים מואבקים בעיקר על ידי דבורים ארוכות חדק. כאשר לוחצים בעדינות את פרחיו שומעים זמזום ומכאן שמו – זמזומית. בארץ ישנם 10 מיני זמזומיות והם שונים בצבעם וצורתם באזורים שונים.
פרח ייחודי לכרמל הוא "רומוליאה צידונית". זהו גיאופיט ממשפחת האירוסים, עליו דומים לעלי דגנים ולכן קשה להבחין בהם בשטח. הפריחה בעיקר בינואר בימי שמש בלבד. הפרח עטוף במתחל* בן 2 עלים ונישא יחידי על עוקץ זקוף אך קצר שיוצא ישר מהקרקע ובולט רק כ-4 סנטימטרים מהאדמה. עלי העטיף בצבע סגול יפה ובולט ובמרכזו שלושה אבקנים צהובים. הפרח נחשב לנדיר, תפוצתו העולמית בישראל ובלבנון בלבד, נפוץ למדי בשטחי הבתה בכרמל.
*אנדמי : שתחום תפוצתו מוגבל לארץ אחת או לאזור גאוגרפי אחד. *מתחל (spathe): חפה (bract) גדול הנמצא בבסיס התפרחת ועוטף אותה.
——————– אראלה יצאה לגימלאות לאחר 35 שנה כגננת חובבת טבע ומורשת, והיא מדריכה בהתנדבות בגן הבוטני ובגן הלאומי בית שערים. עמיקם שוב הוא צלם טבע, נופים ותרבויות אנוש. מתבונן ומצלם את היצורים הקטנים (צילומי מַאקרו), וכן מדריך טיולים בארץ ובכמה ארצות בעולם. עמיקם גימלאי, בזמנו הקים באוניברסיטת תל אביב יחידה לצילום של החי והצומח בישראל, היה עורך של צילומי האנציקלופדיה "החי והצומח בארץ-ישראל", ושל צילומי "מדריך ישראל" הראשון.