תצוגה מרהיבה של דגמי אניות – לא לבָּנִים בלבד
דגמים מספרים היא תצוגה יפהפייה במוזיאון הימי בחיפה
בניית דגמי אניות היא אמנות בין-לאומית ארוכת שנים שדורשת סבלנות רבה, מיומנות רבה, ידע טכני ובקיאות בהיסטוריה הימית. יוצרי הדגמים הם אוהבי אניות וים.
יצירת דגם מדויק של אנייה שונה לגמרי מציור או רישום של אניות. דגם של אנייה הוא עשיר ומלא חיים, הוא תלת-ממדי ואפשר לבחון אותו מזוויות שונות ולראות בו פרטים רבים. דגמי האניות מסבירים את סיפורי המסעות והקרבות הימיים, במיוחד את אלה שבעידן התגליות כמו מסעי קולומבוס, או קרבות ימיים מפורסמים. הדגמים ממחישים את האניות שלקחו בהם חלק, כיצד הן נראו ובאיזה כלי נשק הן היו מצוידות.
לבניית הדגמים של אניות וסירות היו מניעים שונים
יורדי-הים שרצו להבטיח הפלגה בטוחה לצוות האנייה. כלומר, לדגמים הייתה זיקה דתית, ומאמצע המאה ה-14, בייחוד בארצות שלחוף הים, נהגו לתלות דגמי אניות וסירות בכנסיות כמנחות הקדשה.
הדגמים נעשו בידי המלחים בזמן ההפלגות הארוכות. הימאים פיתחו בהפלגות הארוכות מיומנויות שונות, שאחת מהן הייתה מלאכת המחשבת לייצר כלי שיט בקנה מידה קטן.
הדגמים נעשו גם למטרות מעשיות – כאמצעי המחשה במספנות כחלק מתהליך בניית האנייה. המתכננים ובוני האניות נהגו לבנות דגמים כחלק מפיתוח כלי השיט כדי להראות שרעיונותיהם ברי ביצוע. דגמי הניסוי גם אפשרו לשפר את מבנה כלי השיט ולהדריך בעזרתם את בוני האניות. דגמים רבים כאלה נשמרו באוספים פרטיים וציבוריים.
דגמי אניות נעשו גם למטרות יוקרה בעולם המסחרי. רבים הם העתקים מדויקים של אניות וסירות שכבר הושקו ונועדו בעיקר לתצוגה ולחדרי ההנהלה של חברות הספנות כדי להראות את הרמה הגבוהה של מוצרי החברה או המספנה. כיום המספנות הבונות את הציים בעולם מוסרות למזמיני האניות שלושה דגמים טכניים מדויקים של כל טיפוס אנייה.
במקביל לבניית דגמי האניות החלו לאסוף את הדגמים. בונה הדגמים עוסק באחד העיסוקים המרתקים ביותר. דגמי החובבים אינם אחידים – יש הבנויים במדויק, ואחרים מקפידים רק על חלק מהפרטים – לפי תפקידם באנייה. יש גם שמתמחים בבניית דגמי אניות בבקבוקים.
לעומת דגמים לא מדויקים משלהי המאה ה-19, שמתארים גם אניות מתקופות קדומות ומבוססים על מידע חלקי, היום בניית הדגמים מדויקת ומסתמכת על ידע ומחקרים. הספרות המודרנית רחבה ומגוונת וכוללת שחזורים ותכניות בקנה מידה, ומאפשרת למי שחפץ לבנות את דגמי כלי השיט.
באמצע המאה ה-20 גבר העניין בדגמי האניות, בייחוד באניות מפרש עקב ההילה הרומנטית סביב אניות המפרש, המתקשרת למאורעות היסטוריים גדולים ולקרבות ים מפורסמים. במזרח הרחוק תפתחה תעשייה של דגמי אניות בשיטת הסרט הנע ובמחירי היצף, בייחוד של אניות מפרש בגדלים שונים למטרת נוי.
בעשורים האחרונים יש פריחה ברחבי העולם בבניית דגמי אניות והוקמו מועדונים של בוני דגמים לסוגיהם, השואפים לארגן תערוכות, תחרויות ופרסים לדגמים מצטיינים. יופיין של אניות המפרש וריבוי הפרטים בהן מאתגרים את בוני הדגמים כאשר לצדן גם דגמי אניות המאה ה-20, המשקפים התפתחויות טכנולוגיות.