נרים כוס של ברכה לחיי השנה שהתחילה עתה – מהו "יין פירותי" ?
יין הוא משקה אלכוהולי שמופק מענבים ואין בִּלְתּוֹ – כל משקה אלכוהולי אחר שמופק מפירות אחרים (מרימונים, משזיפים, מדובדבנים וכדומה) איננו יין. גם משקאות אלכוהוליים חזקים יותר, שמיוצרים באמצעות זיקוק (כמו וודקה וויסקי) אינם יין.
הענבים הם הפרי היחיד כמעט אשר על ידי התססתו ניתן להגיע לרמות אלכוהול של 14%-11%, לעומת פרי אחר או ירק ואפילו תבואה – שבהם יש כמות מסוימת של סוכרים שגם הם בתנאים מתאימים יתחילו לתסוס ולהפוך לאלכוהול. אולם כדי להגיע לאחוז אלכוהול גבוה מ-14% יש לזקק את המשקה הראשוני שנוצר בתהליך התסיסה של הפרי. הזיקוק הוא התהליך שבו נפטרים מעודפי המים ומרכזים את האלכוהול בנוזל הנותר.
מהו יין פירותי?
היינות שמופקים מענבים נהנים מעושר ריחות וטעמים שקשה למצוא בפירות אחרים, נוסף לרמת האלכוהול הטבעי שנוצר ביין. וצודקים החובבים ומבקרי היין שמייחסים ליינות ריחות וטעמים של פירות אחרים לגמרי, כמו הדרים, תפוחים, פירות אדומים או ליצ'י. ליינות שונים אכן יש ארומות, טעמים וריחות שונים של פירות – אף שכולם עשויים מענבים בלבד. כל אחד יכול לחוש זאת ביינות שנעשו כהלכה, כלומר: פחות ביינות "פשוטים", ויותר – ביינות טובים ויקרים. זאת גם הסיבה העיקרית שטעימת יינות מתבצעת תוך "גלגול" היין בחלל הפה, כדי שגבשושיות הטעם שלנו יוכלו להיחשף ליין ולעושר הטעמים שלו. דרך הגלגול בפה, אנו גם מריחים, נוסף להרחה שעשינו לפני הגלגול בפה. כדי שזה יקרה, היין חייב להיות עשוי היטב, ולא בהכרח מיושן בחבית עץ אלון.
יין טוב נעשה בראש ובראשונה בכרם (ולא ביקב) – כל הענבים חייבים להגיע להבשלה אופטימלית. הם גם חייבים להיות אחידים בהתפתחות על האשכול. אז נוכל להריח ולטעום את שפע הארומות והטעמים ולהרגיש, למשל, את הריח וטעם הלימון בשרדונה טוב, את הריח וטעם הפירות האדומים בקברנה איכותי, את טעם הפלפל שנוסף לטעמי הפירות האדומים בסירה/שירז איכותי! וכל העושר הזה בא מפרי הענבים, בלבד.
בזה שונה היין מכל משקה אחר.
לחיים! שתהיה לנו שנה טובה וחג שמח
———————-
שלום בלייר הוא אחד ממניעי תעשיית היין בישראל, בגליל וברמת הגולן בפרט. בשנת 2013 זכה לקבל את אות יקיר ענף גפן היין [לראשונה בארץ]. בלייר תמך וסייע לתהליך "מהפכת הבוטיקים ליין", עמד בראש ביה"ס ליין במכללת אוהלו וממשיך ללוות, לייעץ ולתמוך בענף היין בארץ כולה.