ספר אביבי – "לב היער" מאת רונית ש' דינצמן
לאחר הלילות הארוכים והחשוכים של חודש דצמבר מתחילים פרחי האביב לפרוח ביער הכרמל.
עיני בני האדם אינן מסוגלות להבחין שעל כמה מהפרחים ישֵנות פֵיות.
איך מגיעות פֵיות אל הפרחים?
אם תינוקת ישנה חולמת חלום טוב, היא צוחקת מתוך שינה, זהו צחוק-חלום. צחוק החלום מרחף באוויר, מתגלגל, מתערסל ונישא הרחק.
אם צחוק-חלום מגיע אל יער,
ואם הוא צונח לתוכו,
ואם הוא נוחת בדיוק על פרח –
נוצרת פֵיה.
פֵיה ישֵנה.
ישֵנה עד שמלכת הפֵיות מעירה אותה.
——
רונית ידועה לנו כמאיירת גם לצעירים וגם למבוגרים. לב היער, ספרה השני, הוא לבני הנעורים ועוסק בפנטסיה.
- איך הגעת לכתיבת ספר דמיוני, ומתי ידעת שתרצי לכתוב את הספר הזה?
כשהייתי בכיתה ג' התחלתי לכתוב יומן, עם הזמן עברתי לכתיבת סיפורים. רק כעבור שנים רבות העזתי לנסות לפרסם את הסיפורים שלי.
השאלה שבבסיס הסיפור של "לב היער" העסיקה אותי מאז שהייתי ילדה. לפני מספר שנים כתבתי סיפור קצר שמתמודד עם השאלה הזו, והוא פורסם באתר מטח בשנת 2007. הסיפור המשיך להעסיק אותי, מדי פעם חזרתי אליו, המשכתי לכתוב ולפתח אותו, עד שהוא הפך לספר בן 140 עמודים.
- על מה הספר?
"לב היער" מספר את סיפורה של 'שבע-עשרה', פיה צעירה השייכת לקהילת הפיות של יערות הכרמל. כל פיה צעירה צריכה לבחור יצור אחד מיצורי היער ולהפוך לפיה שלו, תפקיד שכולל טיפול בו כשהוא פצוע או חולה. כל הפיות בוחרות פרחים גדולים, פרפרים צבעוניים וציפורי שיר. 'שבע-עשרה' בוחרת להיות הפיה של כל היצורים שהפיות האחרות לא בחרו.
'שבע-עשרה' מתמסרת לטיפול ביצורים שאין להם פיות. המלכה מבחינה במעשיה ודורשת לקבל הסבר. 'שבע-עשרה' אומרת: "כולן בחרו את היצורים שנחשבים הכי יפים. את הצמחים עם הפרחים הכי גדולים, את הפרפרים הכי צבעוניים, ואת ציפורי השיר, ומה עם זבובים, ציקדות, תולעים, עשים…? כשהם פצועים לא כואב להם?! מה עם הצמחים שהפרחים שלהם קטנטנים – הם לא מתעלפים בימי חמסין?! מה עם הציפורים שלא יודעות לשיר – לא מגיעה להן עזרה כשהן חולות?"
המלכה מקבלת את בחירתה של 'שבע-עשרה', אבל פיות היער מציקות לה ומנסות לכפות עליה להתנהג כמו כולן. היא מתמידה בסירובה להיכנע לתכתיבים החברתיים, וממשיכה לפעול לפי צו מצפונה. בשלב מסוים היא עוזבת את קהילת הפיות ועוברת לחיות לבדה ביער. פיה בודדה, שאינה חלק מקבוצה, חשופה לסכנות רבות, ביניהן בני אדם, איתני טבע, ושֵדה טורפת. אירועים קשים פוקדים אותה, אבל היא מצליחה להיחלץ מהם באמצעות תבונה, יצירתיות ואומץ. רגע לפני שהיא עומדת לקבל החלטה חשובה, המלכה מגלה לה סוד, ומתברר לה שכל מה שחשבה שהיא יודעת – אינו נכון. מנקודה זו מתחילה שרשרת אירועים דרמטיים שמחוללת שינוי בחייה של 'שבע-עשרה' ובחייהן של כל פיות היער.
- הסיפור נוגע בנושאי אקולוגיה, מתוארת בו שריפת יער, התכוונת להעביר לקוראים מסר על חשיבות שמירת הטבע?
לא תכננתי זאת מראש, אלא הנושאים הללו נשזרו בסיפור תוך כדי הכתיבה. אני אוהבת טבע, יש לי תואר בביולוגיה, ונושאים שמעניינים אותי ומעסיקים את עולמי הרגשי משתקפים בסיפורים שאני כותבת. גם ספרי הראשון "הדינוזאור מרמת-גן", מתובל במידע זואולוגי.
- האם הספר יצר אצל הקוראים הזדהות או שינוי בתפישת העולם?
מעט מאוד ספרים מסוגלים לחולל שינוי בתפישות עולם, אבל אני מאמינה שספרים יכולים להעניק תובנות ולחולל שינויים קטנים. קיבלתי תגובות רבות על הספר, גם מילדים וגם מהורים (הורים רבים נוהגים לקרוא ספרי ילדים ונוער לפני שהם נותנים אותם לילדיהם). קוראים רבים אהבו את גיבורת הסיפור, והזדהו עם הניסיון שלה להפוך את העולם למקום טוב יותר. אני שמחה ש"לב היער" הצליח לגעת בלבבות רבים.
———————-
ראו גם את איורה המדהים לתערוכה על הבלון האדום של מרים רות – לחצו כאן
ואיור לשיר 'בשביל מה' מאת שניאור וסרמן, מתוך תערוכת שירי ילדים מתורגמים מיידיש