עדיין על המדף – "פודי הקיפוד" מאת מרים רות – מה עוד אפשר ללמוד מפודי הקיפוד?
פודי הקיפוד – גיבור הספר של מרים רות (1994) – יוצא לראשונה לבדו בלילה לחפש מזון כי אמא קיפודה חולה. הוא שר לעצמו שיר מעודד כדי להתגבר על הפחד, ונקלע בדרכו להרפתקה משעשעת (לגיל 7-3).
בכך יוצא פודי הקיפוד למסע התבגרות בדרך לעצמאותו, כשהוא נושא בתוכו את דמות אמו. כשהוא אומר לה "אמא, אני פוחד", מציידת אותו אמו בעצה טובה: "שיר לעצמך שיר מעודד". ואכן השיר מלווה אותו במסעו. חוויית הנפרדות של פודי מאמו מעניקה לו ביטחון ביכולתו לדאוג לעצמו, להפגין את כישוריו ולהשיג שליטה על חייו.
הספר מתבסס על האנשת בעלי החיים: קיפודים במרכז, וסביבם עכבר, חתול, כלב ועַיִר, כולם חיים באותו בוסתן. האם הקיפודה היא אם אוהבת ומעצימה, ואילו פודי הוא גיבור שמתבגר ומתפתח. תכונותיהם כאילו אנושיות, אך הם חיים בסביבתם הטבעית, פעילים בלילה ואוכלים חרקים.
ביצירה מהדהדות יצירות עממיות הנושאות מוטיבים ידועים כגון "השמים נופלים" על שמועת שווא שמתפשטת כאש בשדה קוצים, "חד גדיא", שהוא סיפור צביר (שבכל פעם מתווספת עוד דמות) המזמן בזה אחר זה בעלי חיים לפי גודלם, וכמובן סיפור המסע שבו הגיבור נפרד מביתו ומשפחתו ויוצא להשלים משימות מעצימות. היצירה כתובה בהומור, החל מהבהלה המגוחכת של כל החיות מהקיפוד המפוחד, דרך סצנת הסעודה השוברת את הציפיות של הקוראים מן הסעודות המוכרות להם. לדוגמה, המנה הראשונה היא "שממית ממולאה בזבובים מאה".
את הספר איירה ליאת צח גרבר, כשהיא נותנת ביטוי להומור באיור מלא תנועה והבעה. בעלי החיים מעוצבים בשלל רגשות אנושיים: מחוות של פחד ובהלה לצד שמחה וחיוכים; הלילה מתואר בשפע צבעוניות סגולה, כחולה וירוקה – לא כל מה שנראה מפחיד הוא אכן כזה.
——————
מרים רות, הגננת וסופרת הילדים הידועה, זכתה לפריחה מאוחרת – בגיל שישים וארבע כתבה את ספר הילדים הראשון שלה "מעשה בחמישה בלונים", ובעקבותיו כתבה ספרי ילדים נוספים שהפכו לקלסיקה של ספרות הילדים לגיל הרך, ביניהם "תירס חם" ו"הבית של יעל." רות זכתה בפרסים רבים, ביניהם פרס זאב על מפעל חיים, "אות החיוך" של יוניצ"ף ופרס ביאליק לספרות. עוד בחייה תרמה למכללת אורנים את אוסף הספרים הייחודי שלה ל"מרכז מרים רות" באורנים.