שרפות יער בעולם משתנה – אש ביערות!
מדוע אי אפשר למנוע שרפות יער ומה כן אפשר לעשות כדי לחיות איתן בשלום – מסביר ד"ר אבי בר מסדה – במסגרת הרצאות בסגנון טד במכללת אורנים בטבעון ביום רביעי ה-20.3 בשעה 20:30 – מומוס, רחוב האלונים 67, קרית טבעון.
השרפות הקטלניות שהתרחשו בקליפורניה בסתיו האחרון, יחד עם השרפה האחרונה בכרמל בחיפה, מעלות את השאלות מה גורם להתרחשות אירועים קטסטרופליים כאלה, האם ניתן למנוע אותם, ומה ניתן לעשות כדי להפחית את הנזק מהם.
שרפה, גם אם היא נובעת מפעילות אדם, היא תהליך טבעי אשר נשלט על ידי שלושה גורמים – מזג האוויר, הצומח, והטופוגרפיה. שרפות ענק מתרחשות תחת תנאי מזג אוויר קיצוני של רוחות חזקות ולחות נמוכה. אירועים כאלה מתפשטים במהירות וכמעט ולא ניתנים להכלה על ידי כוחות הכיבוי.
בניית יישובים על יד ובתוך שטחים מכוסים בצומח דליק, לצד עלייה בתדירותם של אירועי מזג אוויר קיצוני עקב שינויי אקלים גלובליים – עשויים לגרום לעלייה עתידית בסיכון השרפות לנפש ולרכוש.
כדי להפחית במידת האפשר סיכון זה, יש צורך בזיהוי אזורים מועדים לשרפה על מנת לתכנן בצורה מיטבית את הפיזור המרחבי של המשאבים למניעת התפשטות האש.
במקביל הגיע הזמן לבצע חשיבה מחודשת על האופן שבו מתקבלות החלטות על מיקומם של ישובים חדשים ועל התרחבותם של יישובים קיימים, על מנת להפחית את אזור המגע בין יישובים לבין שטחים מועדים לשרפות.
——————
ד"ר בר מסדה הוא מרצה וחוקר בחוג לביולוגיה וסביבה באוניברסיטת חיפה / אורנים. מומחה להנדסה אזרחית וסביבתית, המלמד מגוון נושאים, ביניהם 'אקולוגיה של הנוף'.