עוגת שושנים – זיכרונות לחייל
עוגת שושנים שייכת לימים שהנכדים בתורם שירתו בצבא. אז היה נוהג לשלוח חבילה לחייל. כל שבוע הייתה סבתא הינדה אופה את העוגה הכי טובה שלה, שתשרוד את ימי מסע הדואר, מוסיפה עוגיות וממתקים, אבקת מיץ לשתייה, גרביים, שקיות חימום וחטיפים מלוחים, אולי גם סיגריות – והמון אהבה.
הנכדים זוכרים שסבתא הייתה שולחת כל שבוע חבילה לחייל – עוגת שושנים ענקית מלאה קקאו ואגוזים, שלא צריך לפרוס אותה בסכין, אלא כל הגדוד יכול לבצוע בידיו, 'סבתא של עידן'. סבתא של שכנתי שעלתה ממרוקו, גם אפתה עוגה כזאת. היא קיבלה את המתכון משכנתה הרומנייה שגרה דלת-מול-דלת בשיכון הציבורי בשנות החמישים בעיירה מעלות שבצפון הארץ.
אמא שלי שדרגה את העוגה של סבתא ובמקום קקאו סוכר וקינמון הוסיפה למילוי פרג ולימון ואפתה את העוגה לכבוד פורים. סבתי השנייה, מאוסטריה, הייתה עושה אותה 'עוגה אלגנטית': מוסיפה לעיסת השמרים חופן צימוקים, מגלגלת שושנים קטנטנות שמרחה בשוקולד שוויצרי מומס, וכל אחד היה בוצע בידו שושנת שוקולד משובחת.
ביומולדת במשרד תמיד מישהו שולף את הסיפור הידוע: "כבר שנים שאנחנו מחפשים לקנות דווקא את העוגה הזאת ובסוף מצאנו אותה בקונדיטוריה קטנה כשרה למהדרין בשכונה החסידית ב…" אז אם יש לכם יומולדת 70-60-50 ונהוג לציין זאת במשרד-במפעל-בחברה, בחוג של יום שישי, במשפחה, עם חברים או סתם עוגת התנדבות לבית אבות – עוגת שושנים היא שתקצור את מקסימום המחמאות והזיכרונות.
אז זהו המתכון בגרסה הקיבוצית – חומרים פשוטים ולא מעט עבודה.
החומרים:
4 כוסות קמח רגיל, 25 גרם שמרים, 1/2 כוס סוכר, 1 כוס חלב, 200 גרם מרגרינה או חמאה, 3 ביצים.
אופן ההכנה:
1. מכינים 'ראש שמרים' – מעט מים חמימים ולתוכם השמרים, כפית קמח וכפית סוכר.
2. מרתיחים את החלב עם הסוכר, מרחיקים מן האש ומוסיפים את החמאה.
3. מנפים את הקמח לקערת המערבל עם ידית הגיטרה, ומוסיפים לתוך גומה את עיסת השמרים, מערבבים.
4. מוסיפים את הביצים אחת אחת. מערבבים.
5. מוסיפים את החלב החם ומערבבים.
6. מחכים לטפיחה קלה ומכניסים למקרר ללילה.
7. מחלקים את הבצק ל-2 או 3 חתיכות ומרדדים כל חתיכה לעלה בעובי 1/2 ס"מ. מורחים על העלה חמאה מומסת, מפזרים סוכר + 3 כפות קקאו עם סוכר ואפשר גם קינמון.
8. לגלגל לגליל מאורך ולחתוך לחתיכות בעובי 4 סנטימטרים.
9. להעמיד את החתיכות בתוך תבנית מס' 28-26, לתת להן קצת לתפוח.
10. לאפות בחום 170-150 מעלות כ-45 דקות. להשגיח שהעוגה לא תישרף למעלה או להעביר לשליש התחתון של התנור.
11. 5 דקות לפני הסיום לשפוך מעל השושנים סירופ סוכר: 1/2 כוס מים, מיץ מלימון ו-1/2 כוס סוכר.
12. בהצלחה – טעם הנוסטלגיה!