ֹּשְנֵי יְסוֹדוֹת – לוּ יָכֹלְתִּי הָיִיתִי שׂוֹרֶפֶת אֶת הַמִּמְסָד שֶׁשְּׁמוֹ תְּקוּפוֹת הַשָּׁנָה
זהו סרט אנימציה קצר לשירה של המשוררת זלדה "שני יסודות" [הפתיחה]:
הַלֶּהָבָה אוֹמֶרֶת לַבְּרוֹשׁ / כַּאֲשֶׁר אֲנִי רוֹאָה
כַּמָּה אַתָּה שַׁאֲנָן / כַּמָּה עוֹטֶה גָּאוֹן
מַשֶּׁהוּ בְּתוֹכִי מִשְׁתּוֹלֵל
אֵיךְ אֶפְשָׁר לַעֲבֹר אֶת הַחַיִּים / הַנּוֹרָאִים הָאֵלֶּה
בְּלִי שֶׁמֶץ שֶׁל טֵרוּף
כסטודנטים קיבלנו בריף ליצור סרט אנימציה מופשט לאחד משיריה של זלדה לפי פרשנות אישית ותוך שלוש מגבלות: שימוש מרכזי בטיפוגרפיה – בגופן הדסה בלבד, בצבעוניות מוגבלת לשחור-לבן, ללא דימויים פיגורטיביים. הבריף הכריח אותנו להגיע לתוצרים ייחודיים ומקוריים שיבטאו באופן מופשט אך מדויק את שיריה הרוחניים של זלדה.
בחרתי בשיר "שני יסודות" משום המתח והתחושות המתוארים בו ונראו לי כמעניינים להבעה באופן ויזואלי. זלדה עצמה הרהרה באופן קבוע על הגבול שבין דתיות וחילוניות, בין חיי היומיום והקדושה ובין פרטיות וחשיפה. האתגר היה לבטא את השיר הציורי בצורה מופשטת לחלוטין.
השיר נכתב כדיאלוג בין שני יסודות – להבה וברוש – היא מדברת והוא עונה לה ללא קול. הלהבה הדינמית והמוחצנת כועסת על הברוש כיוון שהוא כל כך פסיבי ומאופק. שני היסודות נראים לכאורה כהפכים גמורים, אך למעשה הם שני צדדים לאותו המטבע. בשניהם ישנם "טרוף", "רוחניות", דמיון וחרות, אך כל אחד מהם מבטא אותם בצורה שונה על פי האופי הייחודי שלו. השיר מתאר את הדרך השונה של כל יסוד להגיע למטרה האולטימטיבית – מימוש עצמי. יש המפרשים את השיר כמאבק הפנימי המתרחש בנפש האדם בין היצרים לאיפוק, ואף קיימת השערה שהשיר מרמז על היחסים בין זלדה לבין חברתה המשוררת יונה וולך.
הסרטון מתאר את מערכת היחסים המורכבת של משיכה ודחייה, יציבות ושינוי, ניגוד והשלמה. מעין תיאור של התהליכים הפנימיים של הנפש המנסה ליישב את הסכסוך שלה עם עצמה.
לצפייה באנימציה לחצו כאן - הסרט מלווה במוזיקה. לכל מילות השיר לחצו כאן
—————————
הסרט נוצר במסגרת המחלקה לתקשורת חזותית, המרכז האקדמי ויצו חיפה, בקורס עיצוב לטלוויזיה בהנחיית ירון שין ודוד אופנהיים. הבחירה באחד משיריה של המשוררת זלדה היא חלק משיתוף פעולה בין המחלקה לבין הבמאי יאיר קידר, העומד בראש פרויקט "העברים".
לתיק העבודות https://www.behance.net/Yakir-Naftali