החודש בטבע – פריחת החלמונית הזעירה
החלמונית הגדולה מוכרת יותר מן החלמונית הזעירה, ובעבר נחשבה לפרח נדיר. לפני כ-20 שנה נסעתי לוואדי ראש פינה לראות פריחה מרהיבה שלה. זה נחשב אז למחזה נדיר. במשך השנים נתגלו אתרי פריחה רבים נוספים בעיקר בגולן ובהר מירון דרך הגליל התחתון, הגלבוע ועד ירוחם והר הנגב. צילומים: עירית צוק קובצ'י
לפני כשבועיים ראיתי מופע פריחה של החלמונית הזעירה שמקשטת בצבעה העז את האדמה החשופה. עלי הכותרת שלה צרים וקטנים יותר משל החלמונית הגדולה. רק באמצע החורף מופיעים העלים שלה. מקום הפריחה הוא גן הראשונים בגבעת עדה. מקום נוסף שבו אפשר לראותה הוא חורשת השיטה המלבינה הנמצאת למרגלות תל שמרון מעל מושב נהלל.
פרח נוסף המתלווה לחלמוניות באותם תאי שטח הוא האחילוף – גם הוא גיאופיט בעל פקעת ממשפחת הלופיים. הוא צומח בעמק יזרעאל ובהרי צפון הארץ. לתפרחת שלו צורה מיוחדת האופיינית למשפחת הלופיים: מתחל גדול סגול כהה שמתוכו מזדקרת מעין אלה. בעונה זו ניתן לראות גם כדן, שצורתו כד בצבע סגלגל, בן-חצב סיתווני וסתווניות – כולם פרחי סתיו בעלי פקעות.
החלמונית היא גיאופיט* בעל בצל, והיא אחת מקבוצה של צמחי בצל ופקעת שהתאימו את עצמם לתנאי הגידול הים-תיכוניים, בהם הקיץ חם ויבש והחורף גשום. החלמונית אוגרת מים ומזון בתוך הבצל וכך נוצר שם גם הפרח. לכן יכולה החלמונית לפרוץ מן האדמה ולפרוח לפני רדת הגשמים.
*גיאה=ביוונית אדמה; פיט=צמח – צמח אדמה. למעשה הפרחים נוצרים בתוך הבצל או הפקעת מתחת לפני האדמה.
———————
אראלה יצאה לגימלאות לאחר 35 שנה כגננת חובבת טבע ומורשת, והיא מדריכה בהתנדבות בגן הבוטני ובגן הלאומי בית שערים. עירית צוק קובצ'י היא חובבת טבע וטיולים ופעילה בתחום הבוטניקה ואגודת חובבי הפרפרים. בעברה מדריכת טיולים בבית ספר שדה ומורה לטבע, והיום מדריכה חוג שבועי של טיולים בצפון.
אם עוסקים בחלמוניות אזי תוספת קטנה להיסטוריה שלהן בארץ. אתר ראשון בו ראיתי אותן, הר מירון לפני 60 שנה. אתר שני מאוחר יותר, נחל דישון. חלמונית זעירה ראיתי השנה, חוץ מגבעת עדה, צומת גולני, מערת פער והמון ליד כחל – שני אתרים.
לפעמים אינן פורחות והן זקוקות לרוב למנת גשם קטנה לפני פריחה.
אם זאת תגיע, הן פורחות מתחת לפני הקרקע. צופרות איך שהוא ומוצאים פירות רבים בשטח, אף שלא פרחו לכאורה.
זה בלט לפני שנה בגבעת עדה. מעט פריחה והמון צמחים עם פירות.