גלובוס ירוק או גלובוס שחור? – מה היינו רוצים? טקס אות הגלובוס ביום הסביבה בישראל
בדצמבר 2014 נפל דבר במושגי שמירת הסביבה במדינת ישראל: צינור נפט גולמי של קצצ"א דלף וזיהם בכמות גדולה ולעומק את אדמת השמורה הגדולה והייחודית עין עברונה. חוקרים מהטכניון חישבו את עלות הנזק מדליפת הנפט בעברונה והתוצאה רחוקה מאוד מהערכת הממשלה – היא מגיעה לחצי מיליארד שקל. בגלל האישום הכבד הזה, בטקס חלוקת פרסי הגלובוס הירוק "הוענק" גם גלובוס שחור לחברת קצצ"א האחראית לאסון האקולוגי. לחצו כאן או על התמונה לכניסה לכתבה על זיהום עין עברונה
חיים וסביבה, ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל, העניק השנה [23.6.2015] פרסי גלובוס ב"יום הסביבה" בישראל: 9 אותות גלובוס ירוק ואות לדיראון עולם: הגלובוס השחור.
אות הגלובוס הירוק להישג של השנה ניתן לחברי מטה המאבק "בשביל עדולם" על גילוי מנהיגות סביבתית המעוררת השראה במאבק ביוזמה להקמת תעשיית נפט מפצלי שמן בשפלת יהודה ולהצלחתם לדחות את הפיילוט.
אות הגלובוס הירוק לקיימות עירונית ("ירוק בעיר") הוענק לרוביק דנילוביץ ראש עיריית באר שבע על אימוץ ויישום חזון מתקדם לקיימות עירונית והובלת מהלך סביבתי מתמשך.
אות הגלובוס הירוק לאקטיביזם ירוק ניתן למטה המתנדבים לעצירת קידוחי הנפט בגולן.
אות הגלובוס הירוק למתנדב סביבתי ניתן ליעקב לקס ("לקסי") מערד, החוגג השנה גבורות, מתכנן אזורי בהכשרתו, שמוביל בראש קבוצת תושבים נחושה זה למעלה מ-30 שנה את המאבק כנגד הרס העיר ערד וסביבתה והקמת מכרה פוספטים בבקעת ערד.
אות הגלובוס הירוק לתחבורה בת קיימא ניתן לפרויקט "שבוס" – קואופרטיב תחבורה הפועל בירושלים מחודש מאי 2015, ונותן מענה לצורכי התושבים בעיר לתחבורה ציבורית יעילה ונוחה בכל ימי השבוע. רק חבריו זכאים להשתמש בשירותיו ללא עלות נוספת. הודות לכך המיזם אינו מוגדר רשמית כתחבורה ציבורית ורשאי לפעול גם בימי המנוחה ללא הגבלות מצד משרד התחבורה.
אות הגלובוס הירוק לחינוך סביבתי ניתן למועצה המקומית ג'וליס ולראש המועצה מר סלמאן עאמר על מהפכת הקיימות שעובר הכפר הדרוזי שבגליל. את המהלך מוביל ראש המועצה המקומית יחד עם אנשי המועצה והמתנ"ס. השותפים המרכזיים למימוש המהפכה הם התלמידים, צוותי החינוך ותושבי הישוב.
אות הגלובוס הירוק למגזר העסקי ניתן לדיזנגוף סנטר, הקניון הראשון בישראל. אלון פילץ, מבעלי החברה, ומנהלת הקיימות שאנה שכטרמן, פעלו כחלוצים בקידום הקיימות העירונית – התייעלות אנרגטית; חיסכון במים; הקמת גג ירוק מבוסס על חקלאות עירונית הידרופונית שתוצרתה מסופקת למסעדות בקניון; נטיעת עצים לקיזוז פחמני של כ-15% מפליטות הפחמן; הצטרפות למנגנון הדיווח של פליטות גזי חממה; קבלת תו תקן 14001 לניהול סביבתי; קידום הטבע העירוני ע"י הקמת קיני סיסים וכוורות דבורים ביו-דינאמיות ואימוץ וולונטרי של תחום הפרדת הפסולת. והעסקה ישירה של עובדי קבלן בתחום הניקיון והביטחון.
אות הגלובוס הירוק לעובדי ציבור ניתן לצוות מרכז המועצות האזוריות: מטי הרכבי, יו"ר ועדת הגנת הסביבה, עמיר ריטוב, יו"ר ועדת תכנון ולאוריאל בן חיים, מרכז תחום חקלאות, קיימות וסביבה, על כתיבת מדריך לתכנון וניהול השטחים הפתוחים במועצות האזוריות. המדריך מחזק את מחויבותן של המועצות לשמירה ולטיפוח השטחים הפתוחים שבתחומן, מחזק את עקרונות הקיימות בתכנון וניהול השטחים הפתוחים במרחב הכפרי, ואת שילוב החקלאות והטבע.
אות הגלובוס הירוק לאישיות ציבורית הוענק לתמר זנדברג, חברת כנסת מטעם מפלגת מרצ, על פעילותה בנושאי עירוניות, תחבורה ותכנון, ועל המחויבות והתמיכה שהיא מעניקה לתנועה הסביבתית בישראל. חה"כ זנדברג הקימה בכנסת שדולה עירוניות ושדולה לתחבורה בת-קיימא, ובכך הדגישה את הקשר שבין נושאים סביבתיים לנושאים חברתיים, כמו הזכות לנגישות בתחבורה ציבורית, פתרון משבר הדיור והורדת יוקר המחיה.
אות הגלובוס השחור הוא אות גנאי שניתן לגורם שהזיק השנה באופן מיוחד לסביבה. והוא ניתן, איך לא? לקצצ"א שאחראית לזיהום הנפט הגולמי החמור ביותר שאירע בדצמבר 2014. לכניסה לכתבה על הזיהום לחצו כאן או על התמונה.