האם אפשר לקנות בננות ירוקות – מדע בצלחת
הידעתם? מבחינה בוטנית הבננה מוגדרת כעשב, מכיוון שאין לה גזע כמו לעצים. האשכולות נישאים על גבעול מעובה שנקרא גזעול, הֶלחֵם של "גזע" ו"גבעול". פרי הבננה אינו מכיל זרעים, והצמח מתפתח מקנה-שורש תת-קרקעי הקרוי "עיקר", ומתרבה באמצעות נצרים – ענפים הצומחים מקנה השורש.
גרוס מישל (Gros Michel) היה זן הבננות העיקרי שגודל ליצוא מהמאה התשע-עשרה ועד שנות ה-1950. בשנות החמישים נכחד כליל זן בננות זה על-ידי פטריה מסוג Foc. פטריות Foc חיות באדמה וגורמות ל"מחלת פנמה" או כימשון פוסריום (Fusarium wilt), שגורמת לריקבון ומוות של עצי הבננה. למרות שזני ה-Foc מתפשטים לאט, כמעט בלתי אפשרי לסלק אותם מהאדמה גם עשרות שנים לאחר מות צמחי הבננה. בעקבות הכחדתו, פותח זן בננות חדש, עמיד לפטריה Foc, בשם קבנדיש. ב- 2013 דיווח העיתון Nature, שגם לקבנדיש קם אויב, פטריה מזן אחר של Foc, בשם ( Foc Tropical Race 4, Foc-TR4). לחצו כאן לקריאת הכתבה
אשכול הבננה נקטף כפרי מבשיל. מדוע אבוקדו ובננה יבשילו בקערת הפירות? או מדוע אפשר לקנות בננות ירוקות?
אנו רגילים היום לפירות המתוקים והעסיסיים שניתן לרכוש במרכולים או בשווקים. אך פירות אלה הם תוצאה של תהליכי סלקציה גנטית אינטנסיביים של האדם במהלך עשרות בשנים. רבים מפירות הבר הם חמוצים, עפיצים או מרים, גם כאשר הם בשלים, לעומת הפירות של ימינו שהם מתוקים ובעלי חמיצות ועפיצות נמוכות בהרבה. במהלך המאה העשרים נעשתה סלקציה נוספת, להעדפת פירות שיעמדו יפה בטלטולי הדרך שיעברו בין הקטיף ועד שיגיעו למטבחנו, כמו איסום ואפסון, אריזה, ושינוע ליעדים שונים בארץ ובעולם. לכן, אחת ההחלטות החשובות של החקלאים היא מתי לקטוף את הפירות מהעץ. יש לקטוף את הפרי לא מוקדם מדי אך גם לא מאוחר מדי, כדי שבסופו של דבר, יגיע אל הצרכנים מוכן לאכילה ובשיאו. לחצו כאן להמשך ההבשלה
——————–
נעמי זיו בעלת "מדע בצלחת" עסקה שנים רבות במחקר מדעי – כימיה לתואר ראשון, ביולוגיה חישובית (מוסמך) וביואינפורמטיקה (דוקטורט) – חקר מערכות ביולוגיות באמצעות מחשב. אחרי שנים בפריז ובסן-דיאגו, קליפורניה, מחקר בבפאלו, ניו-יורק ובמכון ויצמן – נעמי זיו משלבת את אהבת המדע עם אהבת הכתיבה בעריכת פטנטים.