מיהו הפסנתרן בן ה-87 מוריס אל מדיוני – פסטיבל הפסנתר 2015
מידי שנה לקראת פסטיבל הפסנתר התעורר ויכוח שתמיד הסתיים בדחיית השתתפותו של הפסנתרן והמלחין היהודי האלג'יראי המחונן – מוריס אל מדיוני שמתגורר בשנים האחרונות בנתניה. לחצו כאן או על התמונה לצפייה
אל מדיוני משלב במוזיקה הצפון אפריקאית אלמנטים של מוזיקה לטינית ואפרו־אמריקאית, בעיקר רומבה ובוגי־ווגי [סוג של בלוז], וסגנונו השפיע על דורות של פסנתרנים. בשנות ה–60 הוא חי בישראל תקופה קצרה וניגן בלהקה של ג'ו עמר. לאחר מכן הוא עבר לצרפת, שם זכה בפרס אלבום השנה 2007 בקטגוריית מוזיקת העולם מטעם רדיו 3 של ה-BBC.
השנה הוא הוזמן להשתתף בפסטיבל הפסנתר בזכות עצומה ברשת שפירסם קובי אוז. ואלה דברי קובי אוז: מוריס אל מדיוני הוא אחד האבות המייסדים של מוסיקת הראיי – מהפכת הקצב הצפון אפריקאית – מוסיקה ובה אלמנטים של מוסיקה לטינית, סלונית והמון המון אפריקה הצפונית. המוסיקה הזאת מלווה במילים לעיתים פוליטיות, לעיתים מצחיקות ותמיד רלוונטיות – מצליחה מאוד כמוסיקת עולם והנציג המוכר ביותר שלה הוא הזמר חאלד [...]
אל מדיוני נולד בשנת 1928 בעיר אוראן שלחופי אלג'יריה. בגיל 9 גילה בבית פסנתר חלוד שאותו קנה אחיו בשוק הפשפשים, והחל ללמד את עצמו לנגן בו ללא מורה. כתוצאה, נגינתו נותרה דומה לעתים לפריטה על עוד. בשנת 1942 כבשו כוחות בעלות הברית את אלג'יריה והקימו בר (בשם Red Cross) באוראן, שבו ניגנו החיילים שירי ג'אז, שירי חיילים וימאים, בוגי ווגי ומוסיקה לטינית שאותם למד אל-מדיוני.
מאוחר יותר, כאשר ניגן בהרכב של זמרי ראיי אלג'יריים נחשף לצלילי מולדתו וכן למוזיקה אנדלוסית שגם אותה שילב בסגנונו הייחודי. אל-מדיוני היה הראשון שהכניס פסנתר למוזיקת הראיי האלג'יראית. אל-מדיוני הפך למוזיקאי פופולרי והועסק כפסנתרן בהיכל האופרה של אוראן, שם ניגן לצדם של אמנים אלג'יראים מוכרים.