המלחמה כמו חולות נודדים – געגועים לסרט הקלאסי ״לורנס איש ערב״
ברקע – מלאת 100 שנים לפרוץ המלחמה הגדולה, מלחמת העולם הראשונה. כאן ועכשיו – צבא סדיר של מדינת ישראל מול ארגון טרור שמשתמש בלוחמת גרילה. אלה מזכירים לנו בגעגועים את הבריטי שהיה לאגדה כמי שלימד את הערבים פרק בהלכות מלחמת גרילה, במצרים ובאזור כולו, לפני 100 שנה במלחמת העולם הראשונה. הכוונה ל"לורנס איש ערב" סרטו של הבימאי הבריטי דייויד לין משנת 1962. הסרט עוסק בדמותו ופועלו של לורנס האגדי בקרב שבטי הבדואים בחצי האי ערב במלחמת העולם הראשונה כפי שמתואר בספרו של תומס אדוארד לורנס "שבעת עמודי החכמה". בסרט השתתפו כוכבי קולנוע של התקופה כמו פיטר אוטול בתפקיד לורנס, עומר שריף בתפקיד שריף עלי, דייויד ניבן בתפקיד האמיר פייסל ואנתוני קווין בתפקיד שייח' אבו-עיידה. הסרט צולם באזור ואדי ראם – בדרום ירדן, בהשתתפות אלפי ניצבים בני השבטים הבדואים במקום.
קיצור ההיסטוריה: עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה בשנת 1914 גויס תומס אדוארד לורנס לצבא הבריטי והוצב כקצין מודיעין בקהיר. עקב שליטתו בערבית ובתרבות ערב הוא נשלח בשנת 1916 לחיג'אז למשימת איסוף מודיעין. די מהר התחבב על מנהיגי המרד הערבי נגד העות'מאנים והפך להיות קצין הקישור בינם לבין הבריטים, ששאפו לעודד ולארגן את המרד. לורנס שירת לצדו של האמיר פייסל (לימים מלך עיראק) כידידו הקרוב ויועצו הצבאי. לזכותו של לורנס נזקפת הטקטיקה של ריתוק הכוחות התורכים לעיר אל-מדינה ולמסילת הברזל החיג'אזית, דבר שעזר לבריטים לכבוש את פלשתינה.
בשנת 1917 הוביל לורנס את השבטים הבדואים במבצע מזהיר דרך המדבר לכיבוש נמל עקבה. בעקבות מבצע זה היה לורנס לחוליה המקשרת בין הגנרל אלנבי המפקד העליון של הכוחות הבריטיים במצרים, לבין צבאו של האמיר פייסל. לבריטים נסללה הדרך להמשיך את מסע הכיבוש צפונה לכיוון דמשק עם עזרה ערבית ותוך התמוטטות מערך ההגנה התורכי. הסרט רחב היריעה עוסק בפרשה היסטורית זו, ומתמקד בדמותו וזהותו של לורנס, במאבק הנפשי שלו עם יצר האלימות הטבוע באדם במלחמה, ובשאלת הנאמנות החצויה בין הצבא הבריטי לבין השבטים הבדואים. הסרט עתיר תמונות תנועה של לוחמים בדואים רוכבי גמלים במדבר. ברקע מתגלה מגוון של נופי מדבר מתחלפים – נוף סלעים של אבן-חול צבעונית, דיונות חול, נאות מדבר עם דקלי תמר ובורות מים, ושטחי חמדה זרועי אבנים. הם רוכבים בחום הלוהט ביום או בשעות הצינה בלילה. הרכיבה ביום היא קשה ומאומצת ובגלל התנודות קיימת נטייה להירדם וליפול מן הגמל. הפתרון – לרכב בלילה ולנוח בשעות החום במשך היום.
——————-
ג'אד נאמן הוא פרופסור אמריטוס לקולנוע באוניברסיטת תל אביב, יוצר, חוקר, הוגה דעות ומחנך בתחום הקולנוע. סרטיו, שעסקו בזכויות האדם ובפצעים של החברה, הטביעו חותם על הקולנוע הישראלי. הוא הוביל מהפכה אקדמית בלימודי הקולנוע, והיה מראשוני החוקרים של הקולנוע הישראלי. מסרטיו: ״מסע אלונקות״ 1977, ״מרד הימאים״ 1981, ״מגש הכסף״ 1984, ״רחובות האתמול״ 1989, ״דמעת שחרזדה״ 2005, ״נוזהת אל-פואד״ 2007, ״זיטרה״ 2009.