גלריה נורה בירושלים – תערוכה חדשה
מבט בינלאומי היא תערוכה חדשה לציון 35 שנה למותה של נורה מייסדת הגלריה הביתית-אינטימית משהו בירושלים. הפתיחה בשבת 20.12.2014 בין השעות 11.30 – 14.00 שדרות בן-מימון 9, ירושלים.
נורה וילנסקי (1980-1899) הקימה ביוזמתה את הגלריה הראשונה בירושלים שהייתה גם אחת הגלריות הראשונות בארץ. הגלריה החלה לפעול בשנת 1942 בביתו של הצייר לודביג יונס (ברח' ממילא, היום רח' אגרון) זמן קצר לאחר מות הצייר. היא נשאה אז את השם "גלריה יונס" והוצגו בה בין היתר תערוכות של האמנים: ינקו, מוקדי, שטיינהרדט, קרקואר, אשהיים, סימה, פינס ועוד. בשנת 1954 עברה הגלריה לאכסנייתה הנוכחית (ביתה של נורה ברחביה), ומאז ועד מותה (1980) נערכו בה 223 תערוכות של אמנים מהארץ ומחו"ל, אמנים ותיקים וידועי שם בצד אמנים בראשית דרכם ואמנים-עולים שהגלריה עודדה אותם.
נורה יסדה גלריה בלתי שגרתית, לא מסחרית, שהקו המנחה אותה לאורך עשרות שנים ועד היום הוא פלורליזם איכותי. היא פעלה ללא תמיכה, לא נכנעה לאופנות, ובעקשנות רבה שמרה על ייחודו של מוסד אמנותי זה. מאז מותה (1980) נמשכת הפעילות בגלריה והוצגו בה 304 תערוכות נוספות (507 במניין כולל). ביקורות ומאמרים רבים נכתבו על הגלריה ועל התערוכות שהתקיימו בה מאז היווסדה בעיתונים: הארץ, ידיעות אחרונות, מעריב, ג'רוזלם פוסט ועוד. גם בספרים על ירושלים נזכרת גלריה נורה: "דוקטור מול דוקטור גר" מאת אמנון רמון, "מטמוני הארץ" מאת נירית שלו-כליפא, ו"הירושלמים" מאת משה חננאל.
דברים שכתב מבקר האמנות של ה"ג'רוזלם פוסט", מאיר רונן, זמן קצר לאחר מותה של נ ו ר ה:
אלאונורה וילנסקי, או פשוט נורה כפי שהייתה ידועה לכמה דורות של אוהבי אמנות, הלכה לעולמה בגיל 80. במשך 38 שנה כמה דורות של אמנים ישראלים וזרים מצאו בה תמיכה, עידוד ופרסום, וכן אלפי ירושלמים ביקרו בקביעות בגלריה. נורה לא הציגה "איזמים" או מגמות מסוימות. גישתה הייתה תמיד פתוחה, והיא עמדה על כך שיש להציג איכות וכישרון באווירה של טעם טוב. אין גלריה ישראלית אחרת שהצליחה להיות יותר חמה ופחות מאולצת, ואשר הציגה בקביעות מבחר כה רחב ומגוון. נורה הייתה הראשונה שהציגה את פימה, בקון ומורי בצלאל, כגון: שטיינהרדט, אשהיים, פינס, סימה וקרקואר. היא גם הציגה לראשונה אמנים מחו"ל, למשל מהמדינות סקנדינביה, צרפת, גרמניה, איטליה, יוגוסלביה, בלגיה וארה"ב. פסגת תערוכותיה הייתה תערוכתה של סוניה דלוניי, חלוצת האמנות המופשטת. הסתלקותה של נורה נראית כסיום תקופה. היא הייתה אחת מתושבי טרום המדינה רחבי הלב שהטביעו את חותמם על חיי ירושלים". [תרגום חפשי מאנגלית, "ג'רוזלם פוסט" 15.2.1980.]
בתערוכה שזה עתה הסתיימה – ״סובנירים״ בגלריה נורה – הציגו האמנים עתליה שחר, יעקב חפץ ונעמי טאנהאוזר.