בַּאוּמקוּכֶן Bamkuchen – יצירה יפנית ועוגה אוסטרית – תענוגות החיים!
באוּמקוּכֶן Bamkuchen היא יצירה יפנית יפיפייה לפסנתר. מנגנת אותה כאן ילדה יפנית בת שמונה שכבשה את לבי – לא רק כי היא מנגנת מדויק וברגש, לא רק כי הפסנתר חביב עלי, גם לא בגלל השמלה עם הסרט הענק שקשור בסגנון קימונו מסורתי – אלא בגלל שם היצירה באוּמקוּכֶן.
לצפייה לחצו על התמונה או בכתובת הבאה: http://www.youtube.com/watch
מה זה הדבר הזה Bamkuchen ובתרגום אמריקני tree rings 'עוגת טבעות העץ'? זאת לא עוגת השכבות שאכלנו באוסטריה ושגם סבתא שלנו הייתה אופה?
וזה מה שידוע עליה על-פי מקורות אינטרנטיים:
באוּמקוּכֶן Baumkuchen היא סוג של עוגת שכבות שהומצאה אי-שם בין המאה ה-16 למאה ה-19. ייתכן שבהונגריה כעוגת חתונה או בגרמניה כ'עוגת טבעות העץ", ויש המרחיקים את שורשיה עד יוון העתיקה. נהגו להכינה בימי הביניים במטבחים הביתיים, בתקופה שהנשים רקמו שטיחי גובלן ברקמת צלבים קטנטנים, כשהיה לנשים פנאי וסבלנות לסרוג ולרקום וגם לאפות עוגה בת 12-10 שכבות.
עד היום אופים את העוגה המורכבת הזאת במקומות אחדים בעולם, אך היום כבר יש לכך מכונות שיוצרות את המוני השכבות האפויות כשביניהן וניל או שוקולד משובח. הבאוּמקוּכֶן התחבבה מאוד גם ביפן, והיא מקובלת שם במיוחד בטקסי נישואים יפניים. זאת אולי הסיבה שהמלחין היפני אקירה יוּיימה בחר להלחין יצירה לפסנתר שנקראת באוּמקוּכֶן, שמתארת בצליליה את שכבות העוגה ואת טעמיה המשתלבים, כאחת מתוך ספר שכולו ממתקים ונקרא "ממתקי הפסנתר". יש בו יצירות 'פופ-קורן', 'בונבון', 'נוגט', 'גומי לעיסה', וכמובן – 'באומקוכן'.
אישית אני מעדיפה את צלילי המנגינה על פני טעמה היבש מעט של העוגה. אך אם אתם מקשיבים לנגינת הפסנתר היפיפייה ורוצים גם לטעום מן העוגה, הנה מתכון משודרג לימינו קצרי הזמן:
החומרים לרולדה: 4 ביצים שלמות, 1/2 כוס סוכר, 1/2 כוס קמח תופח + 1/4 כוס קורנפלור, כף שמן, תמצית וניל, גרידת לימון, קורט מלח.
אופן ההכנה: להקציף את הביצים השלמות עם הסוכר, לנפות את הקמח עם הקורנפלור ולהוסיף לתערובת עם שאר החומרים. 'לקפל' בעדינות ולפרוס בתבנית שטוחה – או שתיים – על נייר פרגמנט. לאפות כרבע שעה עד שהבצק מזהיב. להפוך על מגבת עם אבקת סוכר ולשחרר את נייר הפרגמנט. לקרר מעט ואז לגלגל במגבת ולהמשיך לקרר. לפתוח ולמרוח במילוי אהוב.
הצעות למילוי: ניתן למרוח מבפנים בקצפת ופרי, בריבה או במעדן פרי, או בקרם שוקולד. מבחוץ אפשר לפזר אבקת סוכר. מתאים ליום חורפי, בתיאבון!