מַה נִשְתֶּה הַלַּיְלָה הַזֶּה? על מבחר יינות לארוחת ליל הסדר
ליל הסדר בפתח והמבוגרים וחובבי היין יכולים ליהנות משתייה של ארבע כוסות יין משובח ואף יותר. שתיים מהכוסות נמזגות ונשתות, לפי ההגדה, עוד לפני הארוחה, והשתיים האחרות במהלכה ואחריה. כלומר, אין תזמון הולם בין סדר שתיית היין המוכתב בהגדה לבין ליווי היין לארוחה החגיגית לאורך ליל הסדר.
איך נעשיר אפוא את ארוחת החג במבחר יינות רבים ומובחרים?
הכול תלוי בהעדפות האישיות, בסוג המנות המוגשות בארוחה, ובמחיר שנרצה להשקיע ביין-ליל-הסדר. האפשרויות רבות, ההיצע אדיר וכולל מבצעים רבים ברשתות השיווק ובחנויות היין. גם במזווה שלנו יש יינות שממתינים לליל הסדר, חדשים ואולי גם ישנים יותר.
ראשית אני ממליץ בחום לשתות יינות תוצרת הארץ אף שהמדפים עמוסים גם ביינות מיובאים. היינות המיובאים המגיעים למדפי רשתות השיווק הם באיכות נמוכה בדרך כלל, ודאי בהשוואה ליינות במחירים דומים מתוצרת היקבים בישראל. אל תתרשמו מזה שהיין יוצר בצרפת או באיטליה או בכל מדינה אחרת על הגלובוס. התעשייה בישראל צעדה בשנים האחרונות קדימה ואין לנו מה להתבייש בה! להפך, אנחנו יכולים להתפאר ביינות ישראל!
ארוחת החג מורכבת ממספר מנות והיינו רוצים להעשיר אותה ביינות מתאימים. יין לבן מתאים למנות הראשונות, ועם מנות הדג (לא המרק – הוא לא זקוק לליווי של יין, גם כשיש בו קניידלעך…). את המנה העיקרית ילווה יין אדום איכותי המתאים לטעמנו ולכיסנו. לסיום נמזוג יין מתוק כלשהו. ולא נשכח את הילדים: בשבילם (וגם לאנשים הנמנעים מאלכוהול) מייצרים את מיצי הענבים, תירוש ואחרים.
יינות לבנים מהזנים סוביניון בלאנק, שרדונה (שיתאים למנות ראשונות מורכבות ועשירות יותר); יינות לבנים מעורבי זנים, "בלנדים" בלעז; בבתים שבהם אוכלים דג חריף – יתאים יין לבן מורכב יותר או גם יין אדום קל. אפשר למזוג לכוסות יינות לבנים יבשים, אך גם חצי יבשים כדוגמת ריזלינג, גוורצטרמינר, אמרלד ריזלינג. אלה יינות שמכילים מתיקות מסוימת, והם יהיו ידידותיים יותר לחלק מהסועדים. בשלב זה של הארוחה, אינני ממליץ על יינות מתוקים. היינות הלבנים הפופולריים והנפוצים נמכרים במחירים של 35-20₪ הבקבוק. במבצעים גם פחות. יינות לבנים יוקרתיים יותר יכולים לנוע בין עשרות שקלים ועד 100 ₪ לבקבוק ואף יותר מזה. יינות לבנים יש להגיש קרים או צוננים, בטמפרטורת מקרר ביתי.
יינות אדומים מהזנים קברנה סוביניון, מרלו, שירז/סירה, ויינות לא זניים (מעורבים, בלנדים) וכמובן גם זנים פחות מוכרים במחוזותינו, ויש היום רבים כאלה. היינות הפשוטים יגיעו למחירים הנושקים ל-40 ₪. יינות מורכבים יותר, אלה שבילו בחביות עץ אלון, ינועו בטווח מחירים של 120-50 ₪ הבקבוק. ויש כמובן יקרים יותר וגם יקרים בהרבה. שוב – תלוי ביכולות ובטעמים המועדפים. היינות האדומים הם יבשים ברובם, יינות עם תכולת סוכר שאריתי נמוכה עד נמוכה מאוד. על הבקבוק יהיה רשום שמומלץ להגיש יינות אלה ב"טמפרטורת חדר", הכוונה לחדר אירופאי: 18 מעלות בערך. בארץ, בחום האביבי שאנו רגילים אליו, כדאי להקפיד על טמפרטורה הגיונית. אל תתנו ליין להתחמם מדי. זה יפגע בהנאה משתייתו.
לסיום הארוחה אני ממליץ על יין מתוק. זאת יכולה להיות הכוס הרביעית של ליל הסדר, זאת יכולה להיות הכוס שתלווה את הקינוחים. ברשימה נמצאים מוסקטים למיניהם וגם מתוקים אחרים, אדומים ולבנים. ישנו גם יין המוסקטו, המופק מענבי מוסקט אך בעל אלכוהול נמוך, 7-6 אחוזי אלכוהול בלבד. אלה יינות מהנים ביותר, הם יוגשו לשולחן קרים, בטמפרטורת מקרר ביתי.
הנה לא רק ארבע כוסות לפי מסורת ליל הסדר היהודי, אלא תוכלו ליהנות גם מיינות שונים נוספים שילוו את מלוא ארוחת החג.
לחיים !
———————-
שלום בלייר הוא אחד ממניעי תעשיית היין בישראל, בגליל וברמת הגולן בפרט. בשנת 2013 זכה לקבל את אות יקיר ענף גפן היין [לראשונה בארץ]. בלייר תמך וסייע לתהליך "מהפכת הבוטיקים ליין", עמד בראש ביה"ס ליין במכללת אוהלו וממשיך ללוות, לייעץ ולתמוך בענף היין בארץ כולה.
אצלנו בליל הסדר יש הרבה אורחים והם מביאים הרבה יין. בעקבות הכתבה נוכל להתאים את היינות למנות. זה באמת מאוד חשוב לנו. תודה על העצות!
אצלנו כשישנם כ-12 איש כל אחד בכל כוס שותה את היין שהוא אוהב. הרוב שותים אותו סוג היין לאורך כל ליל הסדר. הילדים שותים מיץ ענבים.