סויה אהובתי – טופו, טמפה ופתיתי סויה – מתכון מחמם לחורף
לפני שהפכתי לטבעונית, סויה היתה עבורי לא יותר מנשנוש בשם אדממה במסעדות אסייתיות. היום אני מכינה ממנה אינסוף מתכונים נפלאים, טעימים ומזינים.
פנים רבות לה לסויה – אותה קטנית מופלאה, עשירה בחומרים מזינים ואחד המקורות היחידים והאיכותיים לחלבון מלא מן הצומח. כדי ליהנות מהמגוון יוצא הדופן של המנות והמתכונים שבהם היא מככבת, צריך קודם כל להניח את הפחדים והדעות הקדומות בצד ולהתחיל להתיידד עם הצורות השונות והמגוונות שבהן ניתן לרכוש, לבשל ולאכול אותה.
אני מודה, גם לי היו דעות קדומות לגבי סויה – כמי שמגיעה מהתחום הקולינארי וחייה סובבים סביב הצלחת, הכרתי למשל את הטופו בתור חומר גלם שמזכיר, לא נעים לומר, מחק. גם אני שמעתי כל מיני שמועות, שלימים הבנתי שהן לחלוטין לא מבוססות, לגבי הורמונים ונזקים בריאותיים – היום כבר ידוע שהורמונים יש רק בחלב מן החי, וסויה לא רק שאיננה מזיקה, היא נחשבת לבריאה במיוחד ואפילו עשויה להגן עלינו מפני מחלות.
אבל עם המעבר לתזונה צמחית, יצאתי למסע של חיפוש והיכרות עם חומרי גלם חדשים, שהרחיב לאין שיעור את המזווה הטבעוני שלי. בין היתר גיליתי את הסויה על שלל מוצריה, ומאז, אני מודה, אני מאוהבת. קל לעבוד איתה, היא מזינה ומשביעה ומקבלת באהבה שילובים וטעמים שונים, הכול בהתאם למה שאתם אוהבים. אני מזמינה אתכם להכיר ולהתיידד איתה גם.
טופו – לא מעט אנשים נרתעים ממנו, אולי בגלל ניסיון לא מוצלח שהשאיר בצלחת גוש לבן ונטול טעם. בפועל, אם רק תעבדו איתו נכון, תגלו שטופו הוא אחד מחומרי הגלם המתמסרים והטעימים ביותר. הוא נולד לפני אלפי שנה במזרח הרחוק, לא כתחליף לבשר אלא כחומר גלם בפני עצמו, ומהווה שם חלק ניכר מהתזונה היום יומית של מבוגרים וילדים. הוא אכן אנמי במיוחד (בדומה לבשר עוף למשל) אבל סופג באהבה רטבים ומרינדות, נפלא כשהוא מוקפץ, מבושל או אפוי, יכול להוות בסיס לשניצל, למלא כריך, להפוך לקציצות ברוטב, לשמש מילוי לבורקס או לפשטידה ולהיטחן לממרח עשיר. העבודה איתו קלה ופשוטה והוא זמין בכל סופרמרקט. אפשר להקפיא אותו ואחרי ההפשרה הוא יספוג טעמים אפילו טוב יותר. מומלץ בחום לנסות.
טמפה – בדומה לטופו, גם הטמפה הוא חומר גלם בן אלפי שנה שמקורו במזרח הרחוק, הפעם באינדונזיה. בדומה לטופו, גם כאן עוברת הסויה עיבוד מסורתי (לכן טופו וטמפה לא נחשבים לחומרים מעובדים) – אפילו קצר יותר, באמצעות התססה בלבד. לכן היא עשירה עוד יותר בחלבון ויש לה טעם מעט מיושן ומובחן יותר, שמזכיר קצת אגוזים או פטריות. את הטמפה ניתן לקנות כשהיא קפואה ברשתות הטבע או במרכולים, להפשיר בכמה דקות במיקרו ולהכין ממנה "סטייקים", נתחונים, תבשילים ברוטב וגם לשלב אותה בסלטים http://vegansontop.co.il/tempeh-recipes/
סויה יבשה – קוראים להם פתיתי סויה, שבבי סויה, סוליות, בונזו, פתיתי שפע… כולם למעשה סוגים שונות של אותו מוצר – סויה מיובשת ועשירה במיוחד בחלבון, שקונים בדרך כלל במשקל בחנויות הטבע אבל אפשר למצוא גם באריזות. גם כאן הנתחונים מתפקדים בדומה לנתחוני עוף, אחרי שמשרים אותם 20-15 דקות במים רותחים ורצוי גם מתובלים. מכינים איתם מוקפץ, תבשילים ואפילו מנה בסגנון שווארמה. מהשבבים הקטנים יותר מכינים תבשיל בסגנון "בולונז" ומהנתחים הגדולים, ה"סוליות", אפשר להכין שניצלים.
משקה סויה – שוק המשקאות הצמחיים בישראל משגשג במיוחד ולמעדיפים להחליף את חלב הפרה במשקה אחר, יש מגוון אדיר של אפשרויות. משקה הסויה בולט לטובה בגלל ערכיו התזונתיים, באופן אישי אני ממליצה להשתמש במשקה סויה ללא מלח וללא סוכר, שיש לו טעם נייטרלי והוא מתאים למגוון רחב של שימושים, גם בבישול. כך למשל אפשר להשתמש בו להכנת פירה, פולנטה או מיונז ללא ביצים.
מתכון שבבי סויה עם עגבניות, פלפלים וחומוס - תבשיל חורפי מהיר וטעים, שנפלא להגיש עם אורז – ארוחה צבעונית וטעימה, משביעה ובריאה. החומרים ל-8-6 מנות:
300 גרם שבבי סויה ארוכים בהירים; 3-4 עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות; 1 פלפל אדום, חתוך לרצועות; 2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים; 1 בצל גדול, חצוי ופרוס; 4 שיני שום, פרוסות; 1/2 פלפל ירוק חריף, פרוס (לא חובה); 1 כפית כורכום; 1 כפית פפריקה; 1 כפית כמון; 1/2 כפית הל טחון; מלח, פלפל שחור גרוס; שמן זית. להגשה: כוסברה או פטרוזיליה קצוצה.
אופן ההכנה:
שמים בקערה גדולה וחסינת חום את פתיתי הסויה ומכסים אותם במים רותחים. מניחים להתרכך ולספוג נוזלים במשך לפחות 10 דקות.
בסיר רחב מחממים מעט שמן זית ומאדים בו את הבצל, השום והפלפל החריף במשך כ-5 דקות, עד שהם מעט מתרככים ומעלים ניחוח. מוסיפים עגבניות, רצועות פלפל וגרגירי חומוס, מערבבים וממשיכים לבשל יחד 5 דקות נוספות.
מסננים את פתיתי הסויה מהמים וסוחטים היטב משאריות נוזלים. מוסיפים לסיר עם הירקות ומתבלים בכורכום, פפריקה, כמון, הל, מלח ופלפל. מערבבים היטב, מוסיפים כוס מי ברז ומביאים לרתיחה.
מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-20 דקות. טועמים, מתקנים תיבול ומניחים על אורז לבן או מלא. מפזרים כוסברה או פטרוזיליה קצוצה ומגישים חם.
—————
אוֹרי שביט מבשלת את האתר הטבעוני הכי טעים ברשת טבעוניות נהנות יותר ובו המון מתכונים טבעוניים נפלאים.
אורי יקרה, שמחתי לראות את כתבתך על הסויה. כמוני – כמוך. לגמרי אוהבת את הקטנית המופלאה הזו.
תודה יעל!!