עוגת הדבש של סבתא חיה עם טוויסט המאה ה-21
לסבתא חיה מעולם לא היה רגע, לכן היא אפתה את עוגת הדבש הכי פשוטה, "שיהיה משהו לחג":
3 ביצים [או 5 כדלהלן] 1/2 3 כוסות קמח, כוס דבש, 3/4 כוס סוכר, 1/2 כוס שמן, כוס קפה שחור, קמצוץ קינמון וקורט מלח. הכמות לתבנית 26 או לשלוש תבניות מלבניות.
אבל לסבתא חיה היה משק חקלאי במושבה הרצליה: זוג סוסים, פרדס פומלות, שדה של סויה, לול תרנגולות מטילות, 2 בנות ובן. בחזית הבית טיפחה גינת סיגליות, וסביב קירות המרפסת – עציצים עם עלים ורודים שקנתה כל שנה ב"תערוכת הפרח".
הייתה לה המון עבודה – מזריחת החמה עד צאת הנשמה. סבא ליפובצקי כידוע הפליג באנייה לניו-זילנד להשתלם בגידול פָּרות וחזר אחרי שנה עם זרעים של סויה מהזן 'הרצליה'.
כלומר, בלול היו תרנגולות חופשיות שבאמת הסתובבו בחצר, אכלו גרעינים והטילו "ביצי-חופש" בתוך פחים שעל הקרקע. ודבר ראשון כל בוקר – הייתה סבתא קמה לאסוף ביצים בחצר.
מה זה קשור? גם את הביצים סבתא הייתה ממיינת בעצמה, לפי שקילה, לשלושה גדלים. את הקטנות ביותר, שלא היו שוות את כל העבודה סביבן – הייתה משאירה בבית לבישול ואפייה.
לכן במקום 3 ביצים בעוגת הדבש, הייתה שמה 6-5 ביצים "שיהיה".
או אז ערבבה את כל החומרים יחד כמו בעוגה בחושה, או הפרידה את 6-5 הביצים והקציפה כדי שהעוגה תהיה קלה ואוורירית.
בימינו עתירי השפע וכנראה שגם הפנאי [הכול יחסי] עשו הנכדים לעוגה של סבתא חיה שלושה טוויסטים:
- "האגוזים כבר בפנים" – להפריד את הביצים ולהקציף את החלבונים. להוסיף לתערובת לפחות 1/2 כוס אגוזים כתושים גס, קורט ציפורן ושתי כפות קווקר גס – בסוף בסוף, לפני שמכניסים לתנור.
- "התפוחים כבר בפנים" – גם כן להפריד ולהקציף את הביצים. לחתוך לקוביות 2 תפוחי עץ גדולים רצוי גרנד-סמית, ולהוסיף לתערובת.
- סילאן תמרים במקום דבש, פיסטוקים, ותוספת פלפל שחור כתוש גס. עוגה לאניני הטעם, וכל העוגות טובות וטעימות כמו בימים ההם.
נפלא. אשמח להמשיך ולקבל למייל שלי את המידע ומכלול הכתבות שלכם. תודה ושנה טובה